Violonistul Alexandru Tomescu va concerta la Carnegie Hall de Ziua Națională

Institutul Cultural Român de la New York l-a invitat pe prestigiosul violonist român Alexandru Tomescu să susțină o serie de trei concerte, la New York și Washington, DC.
Primul concert va avea loc în data de 26 noiembrie 2014, ora 18, la Millennium Stage - Kennedy Center din Washington, DC, unde Alexandru Tomescu va interpreta Paganini și Enescu. Intrarea este gratuită, în limita locurilor disponibile.
De Ziua Națională a României, pe 1 decembrie, Alexandru Tomescu va concerta în celebra sală de concerte Weill de la Carnegie Hall, prezentând sub titlul Paganini – înger sau demon?, versiunea integrală a Capriciillor lui Paganini, cea mai dificilă colecție de lucrări muzicale scrise vreodată pentru vioară. Biletele sunt disponibile online, aici

Miercuri, 3 decembrie 2014, de la ora 18, Alexandru Tomescu va interpreta fragmente din proiectul său de succes Paganini – înger sau demon? și lucrări de George Enescu pentru oaspeții Misiunii Permanente a României la ONU (Dag Hammarskjold Library Auditorium).

Capriciile lui Paganini se numără printre cele mai dificile lucrări scrise vreodată pentru vioară. Cele aproximativ 80 de minute de glorie și paroxism muzical sunt rareori abordate de violoniști și puțini dintre aceștia se încumetă să le înregistreze. Printre violoniștii care au acceptat această provocare se numără Ruggiero Ricci, Salvatore Accardo, Itzhak Perlman, Michael Rabin, Midori, și Alexandru Tomescu.

Alexandru Tomescu consideră proiectul Paganini – înger sau demon? un punct de cotitură în cariera sa. După ce a studiat în Elveția cu Tibor Varga și în SUA cu Eduard Schmieder, a revenit în România, unde s-a implicat în organizarea unor turnee naţionale de muzică clasică, dorind să demonstreze că muzica clasică este o fereastră spre armonia cu sine şi cu celălalt, o lume deschisă tuturor şi că fiecare merită şansa de a o explora. Alexandru Tomescu a susținut concerte în săli de prestigiu ca Théâtre des Champs Elysées din Paris, Metropolitan Art Space Tokyo, și Carnegie Hall, sub bagheta unor mari dirijori ca Valery Gergiev, Kurt Masur și Christoph Eschenbach.

Angajamentul pe care şi l-a asumat în momentul în care a primit vioara Stradivarius Elder-Voicu, în 2007, a fost acela de a familiariza un număr cât mai mare de români cu sunetul splendidului instrument.

„Alexandru Tomescu scoate o muzică nemaipomenită din Capriciile de Paganini, evidențiind contraste, lasând fiecare frază să trăiască şi să respire. M-am aşteptat la o seară cu şampanie spumoasă, însă Alexandru Tomescu a servit whiskey” (David Larsen – Metro Magazine, New Zeeland).