Viena citeşte România – Noaptea literaturii române

22 noiembrie
În încheierea Târgului de Carte Viena, ICR Viena a organizat la sediu Lunga noapte a literaturii române
. În faţa unei audienţe extrem de numeroase, peste 100 de persoane, dr. Gabriel Kohn, moderatorul serii, a prezentat publicului vienez autorii prezenţi: Ştefan Agopian, Ioana Nicolae, Horia Ursu şi Radu Ţuculescu. Mircea Vasilescu, din partea trustului AdevărulHolding, a vorbit despre colecţia editurii şi autorii Vintilă Corbul şi Vlad Muşatescu. Lectura fragmentelor în limba germană a fost extrem de apreciată de public.

Conform primelor estimări ale organizatorilor, lecturile organizate de ICR Viena s-au bucurat de un real succes de public, multe alte asemenea evenimente fiind mult mai slab vizitate de publicul iubitor de carte.

Ştefan Agopian: „Pentru un scriitor român, este foarte important să fire promovat în străinătate. Este insă o diferenţă enormă între a fi promovat de o instituţie română sau una străină. Dacă pe mine mă promovează Institutul Cultural Român, îi mulţumesc, dacă mă promovează o editură mare vieneză, îi mulţumesc în genunchi."

Ioana Nicolae: „Cred că este foarte important să fii cunoscut de foarte mulţi oameni, indiferent dacă asta se întâmplă în ţara ta sau în străinătate. Fireşte că în străinătate este cu atât mai important, deoarece se presupune că nu urci scările numai până la primul etaj, ci poţi să urci până la etajul doi sau trei, ceea ce înseamnă mult mai mult. Eu sunt bucuroasă că mă aflu aici la Viena şi cred că am avut o seară foarte reuşită, aşa că… felicitări institutului!"

Horia Ursu: „Pentru mine, aceasta a fost chiar prima participare la o lectură publică. Mi s-a părut o probă dificilă pentru că te adresezi unui public care aparţine unui alt orizont cultural, care vorbeşte o altă limbă, care te cunoaşte doar printr-un fragment şi pe care trebuie să îl câştigi, dacă poţi, doar prin acel fragment, ceea ce este un lucru dificil. Nu e la îndemâna oricui şi pentru a vorbi de performanţă într-o formulă ca aceasta, trebuie să observi reacţiile sălii. Prin text, prin ceea ce spui, prin simpla prezenţă, netezeşti în mod clar calea pentru o ulterioară lectură integrală a textului."

Radu Ţuculescu: „E prima dată când mă aflu la ICR Viena şi, deşi pot spune că am umblat prin lume şi am văzut mai multe institute, această seară a fost extraordinar de bine organizată, foarte bine gândită, cu actori şi translatori extraordinari. O chestie absolut superbă este dotarea audio-video a institutului care permite urmărirea personajelor de pe scenă chiar dacă te afli în încăperea alăturată. Pare un lucru minor, însă e important să nu îţi pierzi spectatorii. Să nu mai vorbim de public… A fost înfiorător de multă lume, mi-a depăşit toate aşteptările."

Galerie foto pe http://www.kulturraumrumaenien.blogspot.com