Viena citeşte România - Ioan Groşan şi Radu Aldulescu la Festivalul Lecturii

Viena, 19 noiembrie 2008
In cea de a doua zi a Festivalului Lecturii, eveniment asociat Târgului de Carte din Viena, Institutul Cultural Român şi filiala Viena au organizat o lectură la Centrul Literaturii la care au participat scriitorii Ioan Groşan
şi Radu Aldulescu. În decorul impresionant al Palatului Fuerstenberg, iubitorii de literatură au ascultat fragmente din romanele „O sută de ani la portile Orientului" şi „Istoria eroilor unui ţinut de verdeaţă şi răcoare", în lectura actriţei Katharina Stemberger. Discuţiile cu publicul au fost moderate de Jan Koneffke, scriitor german foarte cunoscut în Austria, colaborator al mai multor publicaţii culturale vieneze şi excelent cunoscător al peisajului literar românesc.

Ioan Groşan: „Pentru un scriitor, participarea la un târg de carte internaţional este lucrul cel mai important, pentru că dacă am scrie doar pentru spaţiul natal, am fi nişte autişti. Or faptul că Institutul Cultural Român şi ICR Viena organizează asemenea întâlniri cu cititorii din străinătate, este un lucru remarcabil şi aş vrea ca el să fie continuat. Este un lucru esenţial pentru orice scriitor român să poată să aibă ecouri, să poată să-şi verifice talentul într-un spaţiu străin."

Radu Aldulescu: „Pentru mine, a participa la un târg de carte internaţional este extrem de important, pentru că se întâmplă pentru prima dată şi am 54 de ani. E important că în sfârşit voi fi promovat. Am scris şase cărţi de la care am aşteptat mult mai mult decât mi s-a dat până acum şi, în sfârşit, cărţile mele au început să aibă un oarecare succes de critică în România, dar acestui succes nu îi corespunde un succes de vânzare şi nici de traducere. Niciuna din cărţile mele nu a fost tradusă. Iar această participare a mea la BuchWien 08 e un prim pas."

Katharina Stemberger, actriţă: „În ceea ce priveşte literatura română, nu mă pot pronunţa, însă mă cuprinde un sentiment de familiaritate ori de câte ori am în mână o carte românească, tradusă în germană sau nu. Prin lecturile pe care le am în colaborare cu ICR Viena ajung să cunosc foarte mulţi oameni deosebiţi şi descopăr vieţile lor interioare, atat de variate, atat de dificile uneori. Pentru mine este de fiecare dată o bucurie, o onoare şi exact ceea ce trebuie unei firi curioase ca a mea!"

Viena, 17 noiembrie 2008

Institutul Cultural Român şi filiala din Viena sunt prezente la Târgul de Carte BuchWien08, inaugurat oficial la Museumsquartier luni 17 noiembrie, în prezenţa a peste 800 de iubitori de carte, editori, scriitori, personalităţi ale vieţii culturale vieneze şi oficialităţi. (imagini pe http://www.kulturraumrumaenien. blogspot.com).

Eforturile ICR şi ICR Viena s-au concentrat în ultimele luni pe o bună reprezentare a scriitorilor români în cadrul acestui eveniment, astfel că România este ţara cu cele mai multe prezentări de carte şi de autori – 10 din numărul total de 340 care vor avea loc pe durata târgului. ICR Viena este deasemenea una dintre cele 70 locaţii integrate în reţeaua scenelor pe care au loc lecturi, prezentări de autori, discuţii cu publicul şi prezentări de carte.

Organizat pentru prima oară anul acesta, târgul de carte din Viena este continuatorul unei traditii de 60 de ani a Festivalului Lecturii, desfăşurat în cadrul Primăriei Viena. Începând cu acest an, organizaţiile editorilor, librarilor şi distribuitorilor, în colaborare cu asociaţia KulturKontakt au dorit să conecteze Viena la circuitul european al târgurilor de carte, mizând pe expertiza şi competenţa pe care mediul editorial şi cel cultural austriac în ansamblu, o au în spaţiul central, est şi sud-est-european. Din acest punct de vedere, Viena este o excelentă rampă de lansare pe întreaga piaţă de limbă germană, întrucât focusează constant pe cultura şi literatura estului şi este legată şi istoric de regiune.

În debutul târgului de carte, ICR Viena a organizat la Societatea Austriacă pentru Literatură o seară dedicată Adelei Greceanu. Fragmente din romanul "Mireasa cu şosete roşii" au fost lecturate magistral de actriţa Johanna Orsini-Rosenberg şi s-au bucurat de interesul publicului numeros.

„Institutul Cultural Român se remarcă prin felul în care promovează literatura în Viena. Nu cred să mai fie un alt institut cultural care să aibă un program de o asemenea complexitate. Ceea ce îmi place mie personal, este faptul că sunt promovaţi autori foarte diferiţi, din generaţii diferite, atât debutanţi, cât şi scriitori consacraţi. Institutele culturale promovează de regulă exclusiv scriitori consacraţi. Institutul Cultural Român prezintă o imagine vie a vieţii literare din România, în mod cuprinzător şi relaxat." (Manfred Müller, Societatea Austriacă pentru Literatură)

„Cred că e foarte bine că ICR Viena şi-a unit forţele cu organizatorii Săptămânii Lecturii, fiindcă noi fiind totuşi o ţară şi o literatură despre care se ştiu puţine lucruri în Occident, e vital să ne asociem cu instituţii importante din ţările vestice. Asta, îmi închipui, aduce şi public, şi prestigiu şi probabil că asta s-a vazut la lecturile pe care ICR Viena le-a organizat şi le organizează de doi ani încoace. În seara asta, sala a fost plină, aproape toate locurile au fost ocupate. Nu ştiu câte locuri sunt în total în sală, însă m-am simţit foarte bine. E mai bine să fii într-o sală mică, dar plină, decât într-o sală foarte mare şi mai puţin plină sau aproape goală." (Adela Greceanu)

"Cred că noi în Viena avem legături foarte strânse cu Europa de Est, nu pentru că ar fi în vogă, ci pur şi simplu. E bine că tot mai mulţi işi dau seama şi manifestă interes pentru acest subiect. Aş spune chiar că Viena face deja parte din Europa de Est, eu cel puţin văd similitudini foarte mari." (Johanna Orsini-Rosenberg, actriţă)