Viena citeşte România - BuchWien 08 - deschidere

Viena, 20 noiembrie 2008
Deschiderea oficială a Târgului de Carte Viena a avut loc în prezenţa unui public extrem de numeros. România este reprezentată la BuchWien 08
de Centrul Cărţii al Institutului Cultural Român şi de editura Adevărul Holding. 

În ultimii trei ani, interesul editorilor austrieci pentru autorii români, ale publicului, rezidenţele şi sprijinul financiar pentru traduceri şi premii literare oferite de KulturKontakt, programul Institutului Cultural Român de susţinere a traducerilor au fost dublate şi de programele lunare dedicate promovării literaturii române contemporane pe care ICR Viena le-a iniţiat în 2007 şi care se derulează în parteneriat cu Societatea Austriacă pentru Literatură.

În prima zi a târgului, pe scena special amenajată în cadrul spaţiilor expoziţionale au fost prezentaţi autorii Adrian Chivu şi Ioan Manolescu.

Adrian Chivu: „Legat de participarea la acest târg de carte, nu am avut nici o aşteptare şi cred că lucrul acesta m-a ajutat. A fost un târg frumos şi o experienţă. Aşteptăm în continuare să vedem rezultatele, nu pentru mine în mod deosebit, ci pentru toţi scriitorii din România. Sperăm să ne îndreptăm uşor-uşor spre centru!"

Ioan Manolescu: „Sunt extrem de onorat de invitaţia ICR în combinaţia Bucureşti-Viena pentru acest târg de carte. A fost o bucurie enormă să pot citi, să pot răspunde unor întrebări şi să vad un public foarte călduros aici, la BuchWien. Programul prin care ICR Viena susţine aceste lecturi publice este extrem de binevenit şi eu sper din toată inima că va continua şi cu alţi autori şi cu finanţarea pe care acest institut o merită."

Catrinel Pleşu: „E o mare plăcere să vii la Viena şi să vezi că lecturile din autori români sunt aşteptate, că sunt apreciate, că au public şi că România nu a rămas un fel de loc obscur, excentric, despre care se zic numai lucruri teribile. Sper să continuăm, să putem sprijini traduceri din autori români şi încet-încet să ne ocupăm locul normal al unor autori europeni în Europa, rămânând desigur şi români, şi europeni."

Galerie foto pe http://www.kulturraumrumaenien.blogspot.com