Viena citeşte România!

ICR VIENA s-a asociat cu cea mai importantă organizaţie literară din Austria pentru promovarea scriitorilor români contemporani. Începând cu luna aprilie, ICR Viena şi Societatea Austriacă pentru Literatură (Österreichische Gesellschaft für Literatur - ÖGL) vor organiza în parteneriat programe cadru lunare, sub motto-ul „Viena citeşte Romania!" Societatea Austriacă pentru Literatură (Österreichiche Gesellschaft für Literatur - ÖGL) este condusă de o reputată personalitate a lumii literare austriece, Marianne Gruber, autoare a unor importante antologii şi scriitoare. Pe 9 aprilie, sub motto-ul „Viena citeşte România", seria programelor lunare organizate de ICR Viena la sediul Societăţii Austriece pentru Literatură va debuta cu o prezentare a volumului „Fata din casa vagon" de Ana Maria Sandu, în lectura cunoscutei actriţe Katharina Stemberger. Invitata ultimei ediţii a matineului literar organizat pe 16 martie la sediul ICR Viena a fost Simona Popescu, cu romanul „Exuvii".
Despre carte si foto eveniment pe:
http://www.kulturraumrumaenien.blogspot.com


Despre programele ICR Viena de promovare a literaturii române contemporane

Iniţiate de ICR Viena în martie 2007, în colaborare cu editura Polirom, programele cadru lunare Matinee&Brunch, derulate la sediul ICR Viena, au reprezentat un efort susţinut şi coerent de promovare a literaturii române contemporane. El a fost dublat în 2007 de parteneriatul cu Institutul de Romanistică din cadrul Universităţii Viena pentru introducerea în curricula universitară a textelor autorilor români, cărora le-au fost organizate lecturi la ICR Viena, iar editura Polirom a fost solicitată să doneze Institutului de Romanistică volumele autorilor participanţi în program. Tot în anul 2007, ICR Viena a organizat primul simpozion de traductologie în vederea stimulării interesului pentru profesia de traducător în rândul studenţilor şi absolvenţilor din Austria şi a promovării programului de burse pentru traducători, iniţiat de Institutul Cultural Român.
ICR Viena a derulat deasemenea programe în parteneriat cu Kulturkontakt, cea mai importantă asociaţie austriacă care susţine prin programe de residenţă şi traduceri cunoaşterea literaturii române contemporane în spaţiul de limbă germană, cu editurile Zsolnay, Residenz, Drava, Braumueller, edition per procura. În cadrul acestor parteneriate au fost lansate traducerile în limba germană ale unor autori importanţi ca Mircea Cărtărescu, Daniel Bănulescu şi Dan Lungu.

În anul 2008, ICR Viena continuă programul cu promovarea literaturii feminine, iniţiativă foarte bine primită de publicul austriac, de mediile literare şi organizează standul românesc la cea de a 61-a ediţie a Târgului de Carte din Viena.

Autori promovaţi în cadrul programelor ICR Viena:

1. Matinee&Brunch la ICR Viena (2007/08)
Ioan T. Morar "Lindenfeld" Vasile Ernu "Născut in URSS"
Dan Lungu „Sunt o babă comunistă"
Radu Pavel Gheo "Adio, adio, patria mea cu î din I, cu â din A..".
Petre Cimpoeşu "Simion liftnicul"
Florin Lăzărescu "Trimisul nostru special"
Filip Florian şi Matei Florian "Băiuţeii"
Lucian Teodorovici "Circul nostru vă prezintă:"
Mircea Cărtărescu "De ce iubim femeile"
Gabriela Adameşteanu " Drumul egal al fiecarei zile"
Simona Popescu "Exuvii"

2. Viena citeşte România (2008) Ana Maria Sandu "Fata din casa vagon"
Ruxandra Cesereanu "Naşterea dorinţelor lichide"
Florina Ilis "Cruciada copiilor"
Cecilia Ştefănescu "Legături bolnăvicioase"
Maria Manolescu " Halterofilul din Vitan"
Doina Rusti "Fantoma din moara"
Gabriela Gavril "Fiecare cu Budapesta lui"


Carmen Bendovski,
director