„Viața și opiniile lui Zacharias Lichter” de Matei Călinescu prezentat la Casa delle Letterature din Roma

Volumul „Viața și opiniile lui Zacharias Lichter” de Matei Călinescu va fi prezentat de Editura Spider&Fish, în colaborare cu Casa delle Letterature și Accademia di Romania din Roma, joi, 12 mai 2022, ora 18.00, la sediul din Piazza dell'Orologio 3. La eveniment sunt invitați Bruno Mazzoni, traducătorul și redactorul volumului, și Giacomo Marramao, filosof și profesor emerit la Universitatea Roma Tre.

Plasat într-o epocă nedefinită, într-un loc nedefinit, „Viața și opiniile lui Zacharias Lichter” este un material clasic al literaturii române, unic în creația cărturarului și criticului literar Matei Călinescu. Ironică și ingenioasă, publicată inițial sub regimul brutal al lui Ceauşescu, „Viața și opiniile lui Zacharias Lichter” vorbește despre un atac asupra ordinii mondiale moderne și a conformismului, în numele ironiei, elogiilor paradoxului și perplexității, ajungând la un echilibru strălucit între roman și eseu, tratat filozofic și pamflet teologic. La jumătatea drumului dintre Zarathustra și Baal Shem Tov, Zacharias Lichter este un vizionar nebun și profetic care abordează întrebările fundamentale ale existenței într-o stare de improbabilă transă. Cerșetor profesionist, poet rătăcitor și filosof de stradă, carismatic și respingător în același timp, un vânător de adâncime care pare să trăiască la suprafața extremă, Zacharias Lichter pune la îndoială atât convenția socială, cât și înțelepciunea convențională, atacând micimea a ceea ce el numește „Regatul prostiei”. Acesta este, desigur, ceea ce face să fie un ultraj permanent pentru puterile stabilite – fie ele reacționare sau revoluționare – și pentru toți ceilalți campioni auto-desemnați ai moralității care sunt orbi față de propria lor absurditate. În fața teatrului ionescian al absurdului în care România a devenit sub Ceaușescu, într-un moment în care naționalismul extremist și antisemitismul în ascensiune infectează țara, iar fanaticii Gărzii de Fier reprezintă o prezență puternică și înspăimântătoare, Lichterul lui Călinescu nu tresare, ci îmbrățișează absurdul și îl transformă într-un mod de viață.


„Când te afli în mijlocul unei farse de proporții cosmice, cea mai potrivită reacție nu este să te complaci în disperare, ci să râzi și mai tare”, este sfatul lui Lichter pentru cititori, „o formă eficientă de rezistență prin râs”, de pus în scenă oriunde și oricând.


Intrarea la eveniment se face pe bază de rezervare: casadelleletterature@bibliotechediroma.it

Pentru alte informații și contacte: press@spiderandfish.com; Jordan Baldassini tel: +393478182781