Vernisajul expoziției TRANSCENDENS. IN BETWEEN SPECULATIONS realizată de Anamaria Avram și Sorin Manu

Joi, 29 iunie 2017, ora 18.30, echipa Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul, reprezentanții Galeriei Adahan și un public divers și numeros s-au lasat purtați pe tarâmul imaginației și al fantasticului, la vernisajul expoziției „Transcedens. In between speculations”, realizate de artistul vizual Anamaria Avram și producătorul de filme Sorin Manu .

TRANSCENDENS. IN BETWEEN SPECULATIONS este un proiect multimedia, care propune o meditație asupra variabilelor sensibile ale spiritului uman, ale condiției umane permanent suspendată temporal între trecut — prezent — viitor. Artiștii au inventat o lume de semne ca suport psihologic ce antrenează întreaga existență. În acest sens, grație temei alese, taseografia, proiectul are un caracter introspectiv, provoacă la reverie, la reflecție și autoanaliză, prin îndemnarea la experiențe mistice, transcedentale de (re)descoperire a realității — prin speculație.

Venită din Asia, desăvârșită apoi de arabi și turci, taseografia este unul dintre cele mai creative, intuitive și semnificante ritualuri magice ale divinației, asociat cu dorința umană a înțelegerii sinelui și a vieții. Istoria și poveștile cafelei sunt fascinante; cafeaua este un simbol al comunicării, al întâlnirii, al socializării, dar și al momentelor de solitudine și de (auto)reflecție. Versatilitatea subiectului a provocat realizarea vizuală a conceptului în diferite medium-uri — pictură (cu preponderență), obiect/instalație realizate de Anamaria Avram, fotografie și video de Sorin Manu.

Desigur, subiectul este unul de mare interes în spațiul în care ne derulăm acitivtatea, iar dovada o reprezintă chiar publicul numeros prezent la vernisaj.

Anamaria Avram este absolventă a Universității Naționale de Arte București, Facultatea de arte decorative și design și doctor în arte vizuale. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, face parte din Asociația Internațională a Artiștilor Plastici și este membru fondator al Evolution Art & Film Gbr. Până în prezent, Anamaria Avram a participat și a expus la zeci de simpozioane și expoziții individuale sau colective, bienale, galerii, în România, Bulgaria, Turcia, Germania, Italia, Franta, Țara Galilor și Spania.

Sorin Manu este absolvent al Universității de Artă Teatrală și cinematografie „I. L. Caragiale” din București, secția Imagine-Film. Este director de imagine și producător de film,  membru al AGDOK (Asociația Creatorilor de Film Documentar din Germania), Documentro (Asociația Creatorilor de Film Documentar din România), EDN (European Documentary Network) și UCIN (Uniunea Cineaștilor din România).

Proiectul TRANSCENDENS. IN BETWEEN SPECULATIONS este cel mai recent dintr-o serie care a tratat diferite alte fațete ale aceluiași subiect în ultimii doi ani: Speculations (2017, Leipzig, Germania), In Side Out Destiny (2015, Leipzig), Coffee Oracle (2014, Hamburg), Senzitiv (2014, Constanța-România) sau lucrări ample precum 77 Days (2016, Regensburg), 100 Days (2016, Leipzig), Daily Reveries (2015, Leipzig), Destiny in Absence (2015, Leipzig), Past (2015, Leipzig).