Vernisajul expoziției „Lumina spațiilor sacre - moșteniri brâncovenești”, la Galeria Macadam

Proiectul „Lumina spațiilor sacre - moșteniri brâncovenești”, organizat de Asociația Art&Heritage, în parteneriat cu Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, se va desfășura în perioada 12-17 noiembrie 2019 la Galeria Macadam a Institutului Cultural Român de la Paris în contextul Conferinței Generale UNESCO (12-27 noiembrie 2019) și va prezenta 18 lucrări ale artiștilor români.

Asociatia Art&Heritage organizează de 10 ani reședințe artistice, simpozioane și ateliere în preajma siturilor UNESCO, cu scopul de a educa și sensibiliza populația din zona limitrofă. 

Pictori, fotografi, jurnaliști, muzeografi din 26 țări ale lumii se întrunesc periodic în diverse spaţii pentru a le studia istoria, de a cerceta frumusețile locului și a descoperi raza de lumină ce face ca aceste construcții vechi, marcate de amprenta vremii, să capete viață.

Ideea expoziției s-a născut din dorința de a puncta importanța conservării, cercetării și promovării siturilor UNESCO cu valență religioasă, din întreagă lume. Este o continuare a proiectului „Culorile Bucovinei”, proiect ce s-a bucurat de succes în cadrul Conferinței Generale UNESCO de la Paris din anul 2017, fiind susținut tot de Institutul Cultural Român de la Paris.

Prima ediție a proiectului a avut loc la Isfahan, în Iran, locul de unde sunt aduse aparatele de măsurătoare (astrolabele) în vederea construirii bisericilor și palatelor din Europa. Măsurând raportul construcției cu linia orizontului, cu poziția Soarelui și a aștrilor, edificiile erau construite astfel încât să fie mereu scăldate în Lumină,de la răsăritul soarelui până la apus, de aici și denumirea proiectului „Lumina Spațiilor Sacre”.

Lucrările ilustrând proiecțiile solare din spațiile sacre aparțin atât artiștilor veniți din România (Ștefan Pelmuș, Sanda Buțiu, Valentina Brâncoveanu, Iurie Matei, Dumitru Macovei, Elena Prisada, Cristina Chetrari, Diana Caisin, Sorin Mihai Bărgăoan și Remus Lucian Ștefan) cât și din străinătate (Kata Rudakova-Ucraina, Roman Kharevsky –Cehia, Lojze Kalinsek –Slovenia, Dhruba Mazumder – India, Temenuga Hristova –Bulgaria, Ojan Shirojan –Iran, Tudor Lazarenco și Nicu Antonchouk – R.Moldova).

Vernisajul este programat pentru ziua de 15 noiembrie, ora19. 00 și îi va aduce în fața publicului pe Nicoleta Zagura, curatoarea expoziției, Alexandra Dobre, directoarea Centrului pentru seniori al Municipiului București, Kata Rudakova, artist plastic de origine română din Ucraina și Nicu Antonchouk, artistic plastic din Republica Moldova.

Dr. Nicoleta Zagura a absolvit Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Istorie și Filozofie. A luat diploma de doctorat la aceeași universitate, cu specializarea Hermeneutică. Din 2003 este președinte al Asociației de Art&Heritage, implementând proiecte educaționale în muzee și situri ale patrimoniului mondial UNESCO. În 2006, la Conferința Mondială pentru Educație Artistică organizată de UNESCO în Lisabona, Portugalia, dr. Zagura Nicoleta a luat diploma pentru cele mai bune practici cu proiectul „Educație artistică pentru patrimoniu”. Fost angajat al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Nicoleta a creat o strategie de rețea a muzeelor și a site-urilor culturale UNESCO, în scopul dezvoltării dialogului social și a politicii educaționale pentru patrimoniul cultural la nivel local și regional. Nicoleta Zagura este corespondent național pentru România și Moldova la Forumul Muzeelor Europene (FEM) și realizează proiecte educaționale pentru tineri în Muzeele din București, sub auspiciile Centrului Cultural pentru UNESCO „ Nicolae Bălcescu”.