Vernisajul expoziției de fotografie „Frumoasa Românie” la ICR Beijing

Vernisajul expozitiei de fotografie Frumoasa Romanie la ICR Beijing

În data de 27 octombrie 2016, ora 15.30, la sediul Institutului Cultural Român de la Beijing a avut loc vernisajul expoziției de fotografie „Frumoasa Românie", semnată de doi foști diplomați chinezi la București: domnul Sun Yanwen, fost consul general la Constanța, și soția sa, doamna consilier Zhen Shuqin.

Vernisajul a fost deschis de domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, după care au avut loc prezentarea „Cum am descoperit România și frumusețile ei" susținută de domnul Su Yanwen și cuvântarea domnului Ma Jinsheng, vicepreședintele Asociației fotografilor diplomați.

Vă relatăm câteva fragmente din prezentarea domnului Su Yanwen:

„Aceasta expoziție are o semnificație deosebită pentru noi. Din cei 34 de ani de când am început cariera diplomatică, am trăit 20 de ani în România. Avem un sentiment deosebit pentru România și nu putem uita această țară cu Munții Carpați, Marea Neagră, Fluviul Dunărea, plante, arbori și oameni deosebiți.

Pe parcursul anilor trăiți alături români, am călătorit în multe localități din România. Am surprins cu aparatele de fotografiat multe peisaje minunate. Cel mai mare câștig au fost prieteniile stabilite cu oameni plini de bunăvoință, care m-au impresionat. Oriunde am mers, am fost mereu înconjurat de prietenia chino-română, de o atmosferă plină de căldură.

 În expoziția de astăzi sunt expuse 60 de fotografii care reprezintă numai o mică parte din fotografiile noastre. Sperăm că vizitatorii să cunoască în acest mod România, promovând în continuare prietenia și schimbul cultural între cele două popoare. Desigur, cele 60 de fotografii nu pot cuprinde toate frumusețile extraordinare din România (...)".

Evenimentul s-a încheiat cu o frumoasă descriere enciclopedică realizată de doamna Zhen Shuqin, privind peisajele și a clădirile din România surprinse în imagini.

Domnul Sun Yanwen și doamna Zhen Shuqin au studiat și au lucrat în România timp de 20 de ani. Pasionați de fotografie, membri ai Asociației Diplomaților Fotografi din China, au expus lucrări în cadrul expozițiilor de fotografie organizate de Consulatul Chinez de la Constanța, „România văzută de diplomați chinezi", „Viața și peisaje din China și România". la Constanța, Mangalia, Medgidia, Tulcea și alte orașe din România. Mai multe fotografii au fost selectate și expuse în cadrul altor expoziții „Diplomații privesc lumea", „Pe urmele istoriei" etc., fiind apreciate și câștigând numeroase premii.

Expoziția reunește peisaje, portrete, imagini ce surprind tradiții, obiceiuri din diverse zone ale țării noastre, și va fi deschisă în perioada 27 octombrie - 27 noiembrie 2016, la Sala de Expoziții din cadrul Institutului Cultural Român de la Beijing.