În data de 16 septembrie 2015, în intervalul orar 16.00-18.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Beijing, a avut loc vernisajul expoziției Cărțile de la Vidra*Plângând de-atâta frumusețe, semnată de către Carolina Ilica.
La acest eveniment au participat diplomaţi români şi chinezi, reprezentanți ai Asociației de Prietenie China-România, ai Uniunii Scriitorilor din China și ai mass-mediei, cetăţeni români rezidenți la Beijing, studenți români aflați la studii în China, reprezentanți ai Ligii Studenților Români din Străinătate - Filiala din China, profesori de la secția de limbă română a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din Estul Europei, Universitatea de Limbi Străine din Beijing, elevi, reprezentanți ai „Asociației Tinerilor Ambasadori Culturali”, precum și publicul larg.
După prezentarea artistei susţinută de unul dintre referenţii ICR Beijing, Carolina Ilica a descris lucrările sale frumos ornate, pictate sau cusute pe ștergare, țesături, obiecte tradiționale din lemn din diferite zone ale României cu propriile versuri dedicate locului său natal.
Studenţii români aflaţi la studii în China au recitat în limba română şi chineză versurile autoarei. Un alt moment de excepţie l-a constituit recitalul bilingv de poezie susţinut de către Carolina Ilica şi domnul Gao Xing, scriitor chinez, care a tradus de-a lungul timpului încântătoarele versuri ale artistei, emoţionând de-a dreptul publicul.
Surpriza evenimentului a reprezentat-o Cartea Violetă, ale cărei versuri pictate au fost ascunse pe veşmintele purtate de unul dintre referenţii ICR Beijing şi care au fost, ulterior, descoperite împreună cu publicul.
La finalul evenimentului, micii ambasadori culturali i-au oferit artistei cadouri confecţionate chiar de către ei.
Expoziţia, a cărei vernisaj a avut un succes bine meritat, va fi deschisă publicului larg în perioada 16.09. - 03.11.2015 și va cuprinde prezentarea unei serii de cărți neconvenţionale.
Doamna Carolina Ilica, absolventă a Facultății de Filozofie, Universitatea București este poetă, traducătoare, eseistă, profesor, ziarist, diplomat, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, membru corespondent al Centrului European de Artă (Atena, Grecia), membru al mai multor Societăți Culturale și Academii Internaționale (India, România, SUA, Franța, R.Macedonia, Canada etc), Ambasador de Onoare pentru Cultură a Fundației Naaman (Liban), vicepreședinte și director artistic al Fundației și Organizației Culturale Academia Internațională Orient-Occident, director artistic, precum și președintele juriului Festivalului Internațional „Nopțile de Poezie de la Curtea de Argeș”.
Carolina Ilica scrie într-o multitudine de forme prozodice clasice, dar şi în vers liber, inventând
poemul dublu. De altfel, volumul 13 Poeme (Duble) de Dragoste a fost tradus în 27 de limbi, inclusiv în limba chineză.
Din anul 2006 expune seria de Cărţi Neconvenţionale, Cărţile de la Vidra * Plângând de-atâta frumuseţe, dintre care Cartea de Lut, Cartea de Lână, Cartea de Lemn, Cartea Violetă, Cartea de Lacrimi și altele, utilizând pentru versurile sale alte suporturi materiale decât hârtia.