Vernisaj „Manifest“: artistul Mihai Țopescu la Lisabona

Galeria de artă a ICR Lisabona a găzduit în data de 7 august, ora 19.00, vernisajul expoziţiei „Manifest“ a artistului Mihai Țopescu.

În deschiderea expoziţiei, au luat cuvântul domnul Daniel Nicolescu, directorul ICR Lisabona și criticul de artă Adrian Buga, care a prezentat intervențiaartistului Mihai Țopescu, din 2017, în pădurea din satul Poienari, județul Gorj, unde acesta, ajutat de alți artiști voluntari, a colorat peste 600 de arbori ca manifest pentru stoparea defrișărilor. Oriunde lucrează, Mihai Țopescu intră într-un contact strâns cu spiritul locului. În pădurea din Poienari, spiritul locului este prezent prin lumină și culoare. Artistul lasă privitorului libertatea de a parcurge, înăuntru, bogăţia pădurii unde totul se schimbă la fiecare pas și la fiecare ochi. Pădurea tace, iar copacii se bucură plini de culoare. (Adrian Buga)

La rândul său, Mihai Țopescu a adresat mulțumiri Institutului Cultural Român pentru excelenta colaborare și pentru posibilitatea de a expune la Lisabona „Manifestul“ său, gândit și conceput înainte de 2014, prin care încearcă să se implice în viața societății, semnalând necesitatea de a proteja natura. Este un proiect artistic care include instalații, obiect, video, fotografii, performance-uri, desene, picturi etc., prin care iau atitudine împotriva poluării resimțite de tot ce este viu la acest început de mileniu. Este un MANIFEST pentru ape curate, pentru aer curat, pentru pământ curat, pentru mări și oceane curate, pentru o alimentație curată. (Mihai Țopescu)

La vernisaj au fost prezente peste 60 de persoane, între care membri ai EUNIC Portugalia, membri ai comunității române din Lisabona, publicul ICR Lisabona și numeroși turiști. Majoritatea celor prezenți au ținut să îi adreseze personal artistului aprecieri pentru acest demers și încurajări de a continua „Manifestul“ și în alte spații pentru ca mesajul său să ajungă la un public cât mai numeros.

Expoziţia va fi deschisă până la data de 4 septembrie 2018. Pe durata acestei expuneri, luând în considerare afluxul mare de public, a fost prelungit programul de vizitare al galeriei până la ora 22.00.