Vernisaj de artă contemporană româneasca la ICR Budapesta

Expoziția Colour Fields a artiștilor Radu Comsa & Simion Cernica curatoriată de criticul de artă Maria Rus-Bojan a fost vernisată în data de 8 iulie 2019, ora 19:00, la Galeria Institutului Cultural Român din Budapesta.

Expoziția explorează noul val de pictură abstractă în arta contemporană românească.

Lucrările lui Radu Comșa comunică explicit în maniera lui Paul Signac, cu diviziunea lui de culoare și a lui Charles Biederman.(...). El se plasează în compania celor care, pentru totdeauna au schimbat descifrarea picturii îmbrățișând conștient un mod purist de stratificare a culorii pe pânză, pe măsură ce amestecă cele patru culori primare. Privitorul este invitat să privească în interior, pentru a găsi adevărul și pentru a se identifica cu o lectură proprie, indiferent de numeroasele straturi de închideri senzoriale pe care le impune (selecție din„Aprés le Disco” de Alex Mirutziu – o prezentare generală a celor mai recente lucrări ale lui Radu Comșa).

Radu Comșa s-a născut în 1975 în Sibiu, România. De la finalizarea studiilor la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca, cu diploma de master în Pictură (2001), continuă să trăiască și să lucreze la Cluj. Lucrările sale au fost incluse în diverse expoziții internaționale – la Muzeul Arken, Copenhaga, Centrul de artă contemporană Castelul Ujazdowski, Varșovia; Mucsarnok / Kunsthalle, Budapesta, Galeria Marianne Boesky, New York, Peles Empire, Londra, Trafó Galéria, Budapesta, Spazio A Pistoia, Lucie Fontaine Milan&Bali, Bienela de la Praga și Timișoara și multe altele. Artistul pregătește o expoziție la Muzeul de Artă Contemporană din București.

Simion Cernica folosește orice mijloc sau discurs necesar pentru a-și exprima poziția conceptuală și explorarea formală. El își dezvoltă practica cercetând istoria recentă și energiile socio-politice și culturale actuale. În timp ce pune la îndoială perspectivele culturale oficiale, el își propune să provoace modul nostru de a percepe realitatea, istoria culturală și cum avansăm în umanitatea noastră precară. Lucrările sale sunt explorări ale limbajului, materializări, dar și interogări ale convențiilor picturale. Alcătuite din materie poetică fragilă, lucrările sale sunt un manifest visceral, un filtru conceptual al prezenței si ecologiei personale a artistului.

Simion Cernica s-a născut în 1973 la București, România, lucrează și trăiește, în prezent, în Los Angeles – Statele Unite ale Americii. Lucrările și proiectele sale au fost expuse la nivel internațional la Fundația Art Encounters, Timișoara; Galeria Jaus, Los Angeles; Expanded Space, București; ODD, București; Muzeul Romei în Trastevere, Roma; Bienala Timișoara; Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București;MAGMA, Sf. Gheorghe; Salonul de Proiecte, București; ”photo LA”, Los Angeles; HAU, Berlin; Matadero, Madrid; Atelier 35, București; UQBAR, Berlin; Centrul Național de Dans, București; Proiect de artă publică, Germania/România; Institutul Cultural Român, Veneția printre altele.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unui public numeros, artiști, critici și iubitori de artă contemporană. Ambasadorul României la Budapesta, Excelența Sa, domnul Marius Lazurca a fost de asemenea prezent la turul ghidat al artistului Simion Cernica

Expoziţia este deschisă publicului în perioada 9 iulie – 9 septembrie 2019, de luni până vineri, în intervalul orar: 10.00-13.00 și 14.00-17.00.