„Ventana del Cine Madrileño". Șapte producători români își prezintă proiectele cinematografice în Spania

Timp de trei zile, în perioada 15-17 septembrie 2016, 7 producători români vor avea oportunitatea să prezinte proiectele lor cinematografice omologilor din Spania și Mexic, în cadrul unor întâlniri profesionale organizate de Comunitatea Autonomă Madrid și Asociația Madrilenă a Audivizualului, în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Madrid. Această inițiativă, denumită „Ventana del Cine Madrileño", își propune să încurajeze colaborarea și coproducțiile de lungmetraje între Spania, Mexic și România. De-a lungul celor trei zile de întâlniri vor avea loc prezentări ale procedurilor de finanțare pentru cinematografie specifice fiecărei țări, mese rotunde și dezbateri, însă subiectul central este forumul de coproducții în care vor fi prezentate cele 21 de proiecte cinematografice propuse spre finanțare producătorilor invitați.

Din România au fost selectate de organizatori următoarele proiecte cinematografice, aflate în diferite faze de dezvoltare: Gomera (Corneliu Porumboiu), At the Side of the Moon (Tudor Giurgiu), Never Let It Go (Paul Negoescu), Zavera (Andrei Gruzsniczki), Cărturan (Liviu Săndulescu), Otto Barbarul (Ruxandra Ghițescu) și Shadow and Dream (Hadrian Marcu). Din delegația română fac parte următorii producători: Anamaria Antoci (4Proof Films), Alexandra Denisa Badea (42km de Film), Iulia Târnovețchi (Alien Film), Bogdan Crăciun (Libra Film Productions), Liviu Săndulescu (Mandragora), Paul Negoescu (N-Graphix și Papillon Film) și Ioana Drăghici (Saga Film).

Filmul românesc se bucură de mare succes în rândul criticilor de specialitate, a selecționerilor marilor festivaluri din Peninsula Iberică și, din ce în ce mai mult, în rândul cinefililor. Această întâlnire profesională între producători români și reprezentanți ai industriei din Spania și Mexic reprezintă o premieră, constituind premisa realizării unor filme românești cu case de producții din spațiul vorbitor de limba spaniolă. 

Regizorul Tudor Giurgiu, aflat la primele filmări în Spania pentru cel mai recent film al său inspirat din romanul Apropierea de Marin Mălaicu-Hondrari, va împărtăși celor prezenți din experiența sa de lucru cu producători spanioli. Dorina Oargă va vorbi, din postura sa de manager, invitaților din Spania și Mexic despre Festivalul Internațional de Film Transilvania.