VENEȚIA. „Nocturnele“ lui Dinu Lipatti, în interpretarea pianistului Ștefan Doniga, de Ziua Europeană a Muzicii

Cu prilejul Zilei Europene a Muzicii, duminică, 21 iunie 2020, Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția va oferi publicului, pe pagina sa Facebook, «Nocturnele» lui Dinu Lipatti (1917–1950) în interpretarea pianistului Ștefan Doniga. Muzicianul român va interpreta «Nocturna în la minor pe o temă moldovenească» (1937), «Preludiul la Mica Suită”» (1944) şi «Nocturna în fa diez minor op. 6» (1936).

Pianistul Ştefan Doniga este unul dintre cei mai apreciaţi şi mai activi reprezentanţi ai tinerei generaţii de muzicieni români, fiind prezent pe cele mai importante scene de concert din România şi invitat în peste 20 de ţări din Europa, America Latină şi Asia. Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, tânărul pianist a studiat sub îndrumarea profesorilor Viorica Rădoi, Oxana Corjos, Dan Grigore şi a concertat, în cadrul unor parteneriate camerale, alături de cei mai importanţi artişti români.

Începând cu anul 2000, Ştefan Doniga a fost invitat în cadrul a numeroase transmisiuni directe realizate de către Radiodifuziunea Română, realizând sesiuni de imprimări speciale alături de Orchestra de Cameră a Radiodifuziunii. În acelaşi an a fost desemnat să reprezinte România la Primul Festival Balcanic al Tinerilor Pianişti de la Razgrad (Bulgaria), unde a primit Medalia Festivalului. Ştefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala Mazurcilor pentru pian de Alexandr Skriabin – o imprimare realizată live la Ateneul Român din Bucureşti şi preluată în repetate rânduri, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, de numeroase posturi muzicale internaţionale. Artistul român a marcat o premieră mondială prin înregistrarea concertelor cu numerele 2 şi 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz, înregistrări produse deNederlands Muziek Instituutdin Haga şi realizate alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Janacek din Ostrava, aflată sub conducerea dirijorului David Pocelijn. Discul a fost publicat de casa olandeză Brilliant Classics şi lansat la nivel mondial pe 16 martie 2018. Acesta a primit cronici extrem de favorabile din partea a două dintre cele mai importante reviste muzicale din lume – «Gramophone» şi «American Record Guide» – şi a fost desemnat «Înregistrarea lunii mai 2018» de către publicaţia online«MusicWeb International». Compact discul a fost inclus de departamentul Piano Classics al editorului olandez în cadrul colecţiei «Russian Piano Concerts», alături de înregistrări semnate de Evgeny Kissin, Oxana Yablonova, Klára Würtz.

Activitatea discografică a lui Ştefan Doniga mai cuprinde două CD-uri realizate în compania foarte apreciatei violoniste românce Diana Jipa (unul dedicat creaţiei componistice a lui Dinu Lipatti şi un altul compoziţiei feminine româneşti – ambele realizate sub egida Radiodifuziunii Române), un CD dedicat creaţiei compozitorului timişorean Remus Georgescu, pe care apare în premieră varianta integrală a Suitei a II-a pentru pian, precum şi un disc realizat împreună cu cvartetul slovaco–finlandez «Tangazzi», cuprinzând lucrări de Astor Piazzolla. În ultimii doi ani, Ştefan Doniga a obţinut un deosebit succes într-un parteneriat artistic alături de violonista Diana Jipa, susţinând, în perioada 2018–2019, peste 100 de concerte şi recitaluri în cadrul a opt turnee naţionale şi internaţionale.

În domeniul artistic, Ştefan Doniga desfăşoară o activitate amplă, alături de apariţiile scenice numărându-se realizarea de emisiuni de critică muzicală pentru posturile naţionale de radio şi televiziune, susţinerea de cursuri de măiestrie interpretativă în Cehia, Austria şi Coreea de Sud, realizarea de ilustraţie muzicală pentru piese de teatru (deţine un premiu pentru muzică de scenă), regie tehnică de operă, conceperea de scenarii de teatru şi balet (este creatorul a două spectacole incluse în stagiunile 2012–2013 şi 2015–2016 ale Teatrului de Operetă din Bucureşti), traducerea şi publicarea de cărţi din domeniul artistic, management artistic, susţinere de conferinţe şi comunicări publice.

FACEBOOK IRCCU VENEȚIA  https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia/