VENEȚIA. Mitul Serenissimei și fascinația excercitată asupra marilor pictori români, într-un documentar inedit

Documentarul „Mitul Veneției și marii pictori români”, realizat de criticul de artă Grigore Arbore Popescu în colaborare cu cercetătoarea Roxana Mihaly, este prezentat pe canalele de comunicare ale IRCCU Veneția vineri, 18 decembrie, de la ora 19.00. 

Proiectul video subliniază importanța pe care a avut-o Veneția de-a lungul timpului în formarea marilor artiști plastici și relevă modul în care s-au lăsat influențați aceștia, în arta lor, de spectacolul perspectivelor surprinzătoare ale dispunerilor arhitectonice, de volatilitatea cadrului coloristic și de reflexele lui acvatice. Lucrări dedicate Veneției de pictori români importanți, precum Theodor Aman, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Dărăscu sau Eustațiu Stoenescu, sunt „puse în ecuație” cu actuala „situație din teren”: în materialul video sunt ilustrate operele marilor pictori prin imagini al căror unghi vizual este probabil același impus de locul unde era așezat șevaletul. 

Proiectul sintetizează și lămurește și intenția de fond a ciclului „Veneția văzută de marii pictori români”, derulat de IRCCU Veneția pe pagina de Facebook.