VENEȚIA. Expoziţia Internaţională de Arhitectură La Biennale di Venezia s-a amânat pentru 2021

Organizatorii celei de-a 17-a ediții a Expoziției Internaționale de Arhitectură – La Biennale di Venezia – au anunțat amânarea evenimentului pentru anul 2021. Expoziția, cu tema “How Will We Live Together?”, curatoriată de Hashim Sarkis, va avea loc în perioada 22 mai – 21 noiembrie 2021.

În aceste condiții, “Fading Borders“, proiectul declarat câștigător al Concursului naţional pentru selectarea proiectului care va reprezenta România la cea de-a 17-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, desfășurat în două etape, în perioada 26 noiembrie 2019 – 14 ianuarie 2020, va reprezenta România la ediția din 2021 a Bienalei. Proiectul, creat de Irina Meliță, Ștefan Simion, Ștefania Hîrleață, Cristian Andrei Bădescu și Radu Tîrcă abordează tema migrației apeste 3,4 milioane de români (cca 17% din populația totală a țării) după aderarea României la Uniunea Europeană, în anul 2007, exod fără precedent în Europa, pe timp de pace. “Fading Borders“ documentează această realitate dramatică în două ipostaze fundamentale: Plecat – fenomenul complex de conviețuire a emigranților români în cadrul diferitelor comunități locale din Europa, și Shrinking Cities - locurile abandonate ale mediului construit de acasă.

La fel ca în anii anteriori, expoziția va fi organizată în două spații expoziționale, Pavilionul Național al României din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român pentru Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, cu sprijinul Ministerului Culturii și Institutului Cultural Român.