VENEȚIA. Expoziția artistului Flavio Cortella

„Che cos’hai in testa?”, expoziția de grafică de șevalet a artistului venețian Flavio Cortella, este deschisă în Noua Galerie a IRCCU Veneția, între 14 ianuarie și 8 februarie 2022. În expoziție poate fi consultat catalogul cu lucrări ale artistului, cu text introductiv de Donata Dal Molin. Aceasta a fost vernisată joi, 13 ianuarie, cu transmitere live, pe pagina de Facebook a reprezentanței, în prezentarea Iuliei Tarciniu Bălan, care a evidențiat unele asemănări între icoanele bizantine și creația artistului venețian. De asemenea, evenimentul a fost introdus de prof. Grigore Arbore Popescu, directorul reprezentanței.

Flavio Cortella este specializat în grafică și restaurare. Propune o expoziție de șevalet realizată în tehnici mixte – creion, acuarelă, pasteluri. Lucrările din seria expusă cuprind imagini stilizate, „icone” ale portretului uman, juxtapuse pe motive decorative specifice Veneției.

„De ce să faci o carte din astfel de imagini «speciale»? A fost o necesitate, o datorie față de mine însumi. Aș putea spune că aceste imagini s-au născut în capul meu, din încurcătura gândurilor, din vechile amintiri ale lucrurilor văzute de-a lungul timpului și stocate în dosarele minții, dar au trebuit să treacă printr-o muncă, o serie continuă de transformări, pentru a se asigura că sufletul mi le-a trimis înapoi gata pentru a fi transferate pe hârtie, hârtie acuarelă în acest caz, care este tocmai tehnica pe care am folosit-o, cu ajutorul colajului, pentru a da lejeritate imaginilor care, uneori, ar putea părea încărcate. Încă de la primele lucrări am înțeles că ar putea fi o«muncă fără sfârșit» pentru că, în capul meu, imagini după imagini mi-au alternat în fața ochilor, aproape ca pe un ecran virtual... și de aici și titlul «CE AI ÎN CAP». – Flavio Cortella

Vernisaj: https://www.facebook.com/istituto.romenodivenezia/videos/1637020343311207