Vederi încântătoare, în EUROPALIA. Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ‘60–‘70

Expoziția „Vederi încântătoare. Urbanism și arhitectură în turismul românesc de la Marea Neagră în anii ‘60–’70“ a fost vernisată, în cadrul Festivalului Artelor Europalia România,pe 16 ianuarie 2020. La eveniment, au participat curatorii Kalliopi Dimou, Sorin Istudor și  fotograful Nicu Ilfoveanu. Expoziția cuprinde fotografii din epocă, fotografii recente, imagini filmate de arhivă, documente și poate fi vizitată la sediul muzeului CIVA (Rue de l’Ermitage 55, Ixelles, Bruxelles), între orele 10:30-18:00, de marți până duminică.

Această expoziție explorează unul dintre momentele excepționale ale istoriei modernității în arhitectura românească în timpul regimului socialist, și anume planificarea și dezvoltarea stațiunilor de pe litoralul Mării Negre în anii ’60–’70. Reparcurgând  semnificația acestui „laborator arhitectural”, expoziția surprinde rolul pe care ampla sistematizare și dezvoltare arhitecturală l-a jucat în articularea unei noi viziuni a modernității de tip socialist, invită la reflecție asupra reprezentărilor implicite pe care „arhitectura de vacanțe” le-a proiectat în spațiul vizual și social al epocii. Din această perspectivă, a arhitecturii ca imagine, Vederi încântătoare dă seamă despre impactului pe care acest program l-a avut asupra beneficiarilor – români și străini, deopotrivă – în definirea unei platforme alternative de transfer de cunoaștere și de întâlnire între strategiile politice ale vremii și discursurile profesionale, între spațiul estic și cel vestic.

Examinând strategiile de planificare ale litoralului românesc ca parte a istoriografiilor arhitecturii de vacanță, divertisment în spațiul socialist, expoziția citește arhitectura ca pe un fin seismograf ce înregistrează dinamicile dintre strategiile dezvoltatorului (Statul totalitar), practicile tendințele arhitecturale ale vremii și experiențele consumatorului (turistului).  Acest episod amplu al modernității postbelice românești pune în evidență o serie de discursuri dedicate schimbărilor manifestate în limbajul arhitectural local, dar și derivat din politicile turistice  ale vremii în România.

Vederi încântătoare propune o altfel de lectură a identității vizuale și simbolice a litoralului Mării Negre, plasând arhitectura în centrul unei culturi vizuale specifice timpului său, ce contribuie la înțelegerea experimentelor modernității socialiste. Structura expoziției este interesată în primul rând de politicile imaginii, de modul în care, prin fotografii și materiale de presă, este reprezentat și contextualizat obiectului arhitectural. Deopotrivă, diversele practici de reprezentare ale arhitecturii (ca spațiu de recreere colectivă sau decor al utopiei socialiste) punctează implicațiile avute în oglindirea valorilor societății socialiste, în crearea de noi posibilități de sincronizare a practicilor și preocupărilor arhitecturale locale cu cele internaționale, precum și în difuzarea principiilor modernismului de tip occidental în economia și realitatea socialistă.

Curatori: Kalliopi Dimou, Sorin Istudor și Alina Șerban

Expoziția este realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român, al muzeului CIVA, și al Europalia International.

Partener: Arhiva de imagine a Uniunii Arhitecților din România