Varujan Vosganian și Cartea șoaptelor la Festivalul de Literatură „Zygmunt Haupt”

În acest final de săptămână (23-24 septembrie), Varujan Vosganian va fi invitatul special al Festivalului de Literatură „Zygmunt Haupt” din Polonia, unde își va prezenta multpremiata Cartea șoaptelor și va discuta cu publicul polonez. Împreună cu editura Książkowe Klimaty, ICR Varșovia sprijină prezența scriitorului român la eveniment, vizând în acest fel larga promovare a literaturii române și a creatorilor români în Polonia.

În perioada 22-25 septembrie 2017, la Gorlice și Szymbark, în apropierea Cracoviei, se va desfășura cea de-a treia ediție a Festivalului de Literatură „Zygmunt Haupt”, eveniment literar inițiat de persoane și instituții al căror scop este promovarea creației unuia dintre marii scriitori polonezi, care dă numele Festivalului.

Primele două ediții s-au bucurat de un mare interes din partea mediului formator de opinie și publicului. Participarea a numeroase instituții și reprezentanți ai mass-media a permis crearea unui eveniment cultural devenit cartea de vizită a regiunii și unul dintre importantele festivaluri literare ale Poloniei.

Una dintre principalele direcții ale Festivalului este reprezentată de întâlnirile cu scriitori polonezi și internaționali de renume, nominalizați și laureați ai celor mai importante premii literare. Este cazul lui Varujan Vosganian, laureat în 2016 al Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS –cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză, pentru un volum tradus în limba polonă. România, prin Varujan Vosganian și Cartea șoaptelor și-a adjudecat anul trecuttoate premiile decernate cu această ocazie: Marele Premiu ANGELUS, Premiul Cititorilor „Natalia Gorbanevskaia" și Premiul pentru Cea Mai Bună Traducere. Autoarea versiunii în limba polonă a Cărții șoaptelor este Joanna Kornaś-Warwas, iar editura poloneză care a publicat volumul este Książkowe Klimaty.