VARȘOVIA. Pianista Clara Prager, la Bacewicz International Summer Music Academy

Pianista Clara Prager participă, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varșovia, la Bacewicz International Summer Music Academy (BISMA),  desfășurată la Academia de Muzică „Grażyna și Kiejstut Bacewicz” din Łódź, în perioada 2-8 august 2020. Pianista va participa la programul de masterclass sub îndrumarea reputatului pianist Michel Beroff, în prezent profesor la Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse din Paris. Pe parcursul academiei pianistice de vară, Clara Prager va susține două recitaluri, în 4 și 6 august 2020, programul ales cuprinzând lucrări de Leopold Godowski, Dinu Lipatti și Robert Schumann.

În cadrul BISMA, timp de o săptămână, 30 de tineri muzicieni din întreaga lume au ocazia să lucreze individual cu profesori remarcabili de la universități străine și să-și prezinte talentul interpretativ în cadrul concertelor zilnice. În timpul lecțiilor individuale, tinerii muzicieni lucrează cu profesori care predau la universități de renume, precum Hochschule für Musik din Basel, Hochschule für Music und Tanz din Köln, Conservatorie National Supérieur de Musique et de Danse din Paris, Hochschule für Music Darstellende Kunst din Frankfurt sau Universität Mozarteum din Salzburg. Jumătate dintre participanți sunt tineri pianiști polonezi, reprezentând nucleul echipei care va lua parte la vestitul Concurs Chopin, ediția a XVIII-a. În cea de-a șasea zi a Academiei este planificată Gala finală, în timpul căreia cei mai buni patru muzicieni, aleși de profesori, vor urca pe scenă. Din rândul acestora, va fi ales un singur artist, răsplătit cu Premiul Internațional „ Grażyna Bacewicz”, care îi va permite laureatului revenirea la Łódź, cu un recital, în anul 2021.

Clara Prager (n. 1996, București) a absolvit Colegiul Național de Muzică „George Enescu” și în prezent își continuă studiile la Universitatea Mozarteum din Salzburg, la clasa prof. Pietro De Maria. A participat la masterclass-uri cu profesori renumiți, precum Jacques Rouvier, Andrei Gavrilov, Andrei Bonduriansky sau David Lively. Ca membră a Fundației Agentur Orpheus, susține concerte în mod regulat în Austria. A participat la concertul organizat de ICR Viena în colaborare cu Consulatul Onorific al României la Salzburg, în 2017, cu ocazia Zilei României. În 2018 a fost câștigătoarea unei burse oferite de Festivalul SoNoRo si a susținut o serie de concerte în Olanda, în cadrul Festivalului Holland Music Sessions. În 2019, a fost invitată să cânte la Ambasada Austriei din București, în cadrul unui eveniment care a marcat preluarea Presedinției Consiliului European de către România.