VARȘOVIA. Curs online interactiv despre România, ca insulă de latinitate, la Ziua Europeană a Limbilor 2020

Ziua Europeană a Limbilor este marcată în acest an de către Reprezentanța Comisiei Europene în Polonia alături de EUNIC Varșovia, EUNIC Cracovia și instituțiile partenere prin evenimente organizate în spațiul virtual: webinare, lecții de limbă, jocuri sau ateliere. Ajunsă la cea de-a XIX-a ediție, Ziua Europeană a Limbilor 2020 va avea motto-ul: Învață limbi străine – descoperă lumea!, iar organizatorii invită publicul să se alăture celor 800 de milioane de europeni care celebrează cele peste 200 de limbi ale Europei, 24 de limbi ale Uniunii Europene, aproximativ 60 de limbi regionale și numeroasele dialecte.

Bogăția lingvistică a Europei este sărbătorită de Institutul Cultural Român de la Varșovia, membru în rețeaua institutelor culturale naționale din Uniunea Europeană, printr-un webinar cu tema „Românii și vecinii lor. Câteva cuvinte despre «insula latină». Despre limba română și împrumuturile din limbi străine”, al cărui protagonist va fi Michał Torz. Evenimentul va avea loc miercuri, 23 septembrie, de la ora 15.00.

„Românii își leagă în mare parte filiația identitară de Roma. Și au dreptate, căci folosesc o limbă din aceeași familie ca cea a italienilor, francezilor sau spaniolilor. Secolele de izolare și vecinătatea altor culturi nu au rămas însă fără urme. Limba română alătură influența latinei și a limbilor slave, dar se pot întâlni și cuvinte de proveniență turcească sau maghiară”, spune Michał Torz.

Webminar-ul va fi interactiv, iar înscrierile se fac online.

Michał Torz este absolvent al Facultății de Arheologie a Universității din Wrocław. Publică în mod constant articole despre România și Moldova. Din 2016 deține site-ul www.wRumunii.pl. Este autorul ghidurilor de călătorie „Rumunia i Mołdawia” („România și Moldova”, Ed. Pascal, 2017), „Bukareszt i Rumunia” („București și România”, Ed. Pascal, 2019).   

Mai multe detalii:

www.europejskidzienjezykow.pl

https://www.facebook.com/EDJ.fb/