VARȘOVIA. Brâncuși portretizat de contemporanii săi, prin „Discuții la masa tăcerii”

O serie de interviuri, dedicată operei lui Constantin Brâncuși, va fi promovată, pe durata a 12 săptămâni, începând cu 26 mai, de către Institutul Cultural Român de la Varșovia. Proiectul, intitulat „Discuții la Masa Tăcerii”, are la bază un demers din urmă cu mai mulți ani al scriitorului Romulus Rusan, cu titlul „O discuție la Masa tăcerii”, constituindu-se într-o serie de douăsprezece convorbiri cu personalități românești care creionează portretul lui Constantin Brâncuși, omul și artistul. De la aristocratele Miliţa Petraşcu şi Cella Delavrancea la compozitorul Dimitrie Cuclin şi arhitectul Octav Doicescu, de la inginerul Ștefan Georgescu-Gorjan la pietrarul Ion Alexandrescu, de la studentul Grigore Popa la hangiul Nicolcioiu şi, tot astfel, de la artiștii plastici Mac Constantinescu și Ion Vlasiu la poetul Eugen Jebeleanu și la V.G. Paleolog („evanghelistul lui Brâncuși”), acești contemporani ai marelui sculptor au reuşit să evoce, prin tot ce au spus, dincolo de figura lui Brâncuşi, imaginea unei Românii europene, „integrată în Occident”.

Toate aceste interviuri au fost cuprinse într-o broșură, pe care ICR Varșovia a realizat-o în 2016, cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

Materialele vor fi publicate cu frecvență săptămânală, în perioada mai-august 2020, pe paginile web și Facebook ale Institutului Cultural Român de la Varșovia, în format bilingv - polonă și română -, alăturând materiale introductive, fotografii ale personalităților evocate și ale lucrărilor lui Brâncuși.