VARȘOVIA. Andrei Dósa și Andrei Gamarț, în proiectul „Poems in the City/Poezia în oraș”, itinerat la Cracovia

Poezii semnate de Andrei Dósa și Andrei Gamarț sunt prezentate, în perioada 28 iulie – 30 septembrie 2020, în expoziția „Poems in the City/Poezia în oraș”, amplasată în spațiul exterior al Bibliotecii Voievodale Publice din Cracovia. Proiectul este organizat de EUNIC Varșovia și reunește 19 poeți, din Austria, Cehia, Danemarca, Estonia, Belgia (Flandra), Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România, R. Moldova, Slovacia, Spania, Turcia și Ucraina.

Expoziția a fost găzduită de ICR Varșovia în perioada mai – iunie 2020, fiind acum itinerată la Cracovia, în colaborare cu Biblioteca Voievodală Publică. Sub forma unor planșe, expoziția reunește creațiile poeților europeni în varianta bilingvă, în original și în traducere poloneză, precum și fotografii și note biografice. La invitația Institutului Cultural Român de la Varșovia, au fost selectați poeții Andrei Dósa (România, în traducerea Joannei Kornaś-Warwas) și Andrei Gamarț (Republica Moldova, în traducerea Olgăi Bartosiewicz-Nikolaev).

19 voci de poeți din întreaga Europă pledează pentru aceeași cauză. Problemele legate de ecologie și viitorul planetei aflate în fața transformărilor sociale și schimbărilor climatice, provocate de degradarea naturii înconjurătoare, au devenit inspirație pentru creatorii promotori ai poeziei din cadrul acțiunii „Poezia în oraș”.

Andrei Dósa (n. 1985, Braşov) a absolvit cursurile masterului de Inovare Culturală din cadrul Facultăţii de Litere din Braşov. A publicat volumele: Când va veni ceea ce este desăvârşit, Editura Tracus Arte, 2011; American Experience, Editura Cartea Românească, 2013; Nada, Editura Pandora M, 2015; Adevăratul băiat de aur, Casa de Editură Max Blecher, 2017. În 2018 a publicat romanul Ierbar la editura Polirom. A tradus mai multe cărţi din engleză şi maghiară. În anul 2017, a fost desemnat ca fiind unul dintre cei zece scriitori din cadrul New European Voices, program coordonat de platforma Literature Across Frontiers.

Andrei Gamarț (n. 1980, Republica Moldova) a absolvit, în 2004, Academia de Arte din Chișinău, Departamentul de Pictură. Opera lui Gamarț se desfășoară pe mai multe paliere de creație – pictură, desen, gravură. Este, de asemenea, scriitor și poet, cofondator al grupării literare Humanzone (Chișinău), care milita pentru o poezie imediată, aducând poezia în stradă prin lecturi spontane în spațiile publice. A publicat trei volume de poezie: Roșul comun, 2001; Măsura aproapelui, 2004 și Eu spun dragoste, 2007. A susținuț lecturi în România (Cenaclul Tomis, Cenaclul Euridice, Institulul Blecher, Festivalul Poezia e la Bistrița, Discuția Secretă, Festivalul de poezie Gelu Naum) și la Primăvara Poeților (Malmo, Suedia). În prezent, trăiește și lucrează în București.

Detalii despre proiect: www.wierszewmiescie.eu

www.facebook.com/wierszewmiescie/

Organizatori: Institute culturale și departamente culturale ale ambasadelor membre EUNIC Varșovia - Asociația Institutelor Naționale pentru Cultură ale Uniunii Europene: Forumul Cultural Austriac de la Varșovia, British Council, Instituto Camões, Institutul Cervantes de la Varșovia, Centrul Ceh, Institutul Cultural Danez, Ambasada Estoniei, Reprezentanța Generală a Guvernului Flandrei pe lângă Ambasada Belgiei, Goethe-Institut, Ambasada Irlandei, Ambasada Republicii Malta, Ambasada Luxemburgului, Institutul Cultural Român de la Varșovia, Institutul Slovac, Institutul Italian pentru Cultură, Yunus Emre Enstitüsü, împreună cu Biblioteca din Cracovia.