VanDerCris Quintet, la Festivalul „My Unique Jazzˮ cu sprijinul ICR Berlin

Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin susține participarea românească în cadrul celei de-a X-a ediții a Festivalului „My Unique Jazzˮ, reprezentată de VanDerCris Quintet, care va susține un concert miercuri, 4 octombrie 2023, ora 22.00 (ora României), la Kunstfabrik Schlot. Evenimentul, inițiat și organizat anual de Rețeaua Institutelor Culturale EUNIC din Berlin, are loc în parteneriat cu „Asociația Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturiiˮ. De asemenea, miercuri, 4 octombrie 2023, ora 17.00 (ora României), la sediul ICR Berlin, va avea loc o prelegere pe tema „Timişoara Capitală Europeană’’, susţinută de directorul ICR Berlin, Cristian Niculescu.

Festivalul este rezultatul unei fructuoase colaborări internaționale dintre clusterele EUNIC și țările pe care le reprezintă, anual având artiști invitați din peste 20 de țări, iar muzicienii români se numără printre ei. Numeroşi muzicieni români au participat, în perioada 2015 - 2018, printre care amintim: saxofoniștii Liviu Butoi și Nicolas Simion, percuționistul Claudiu Purcarin și cântăreața Teodora Enache, violonistul și chitaristul George Dumitriu, precum şi pianiștii Mircea Tiberian și Sorin Zlat. În anul 2022, ICR Berlin a prezentat publicului meloman Trio-ul Mircea Tiberian, format din artiștii Mircea Tiberian (pian), Oliver Portratz (contrabas) și Tilo Weber (percuție).

VanDerCris Quintet este format din artiștii Horea Crișovan (chitară), Lucian Nagy (percuție), Marcelle Poaty Souami (clape), Dănuț Blaga (contrabas) și Florin Cvașa (tobe). 

Horea Crișovan, inițiatorul proiectului VanDerCris, a fost chitarist în trupele Cardinal Neurotica, Blazzaj, Acum, iar actualmente este parte din proiectele VanDerCris, TM Groove, Pro Musica și Abra. A cântat cu proiectele lui de fusion în deschiderea unor artiști de talie mondială precum Eberhard Weber, Jean Luc Ponty, Scott Henderson, Mike Stern, Victor Wooten, Federico Malaman, Yellow Jackets. Din 1995 până în prezent a cântat în duet cu Ilie Stepan. În prezent activează și ca producător muzical și compozitor.

Lucian Nagy (Arad) este un clarinetist/saxofonist care descoperă și explorează constant sunete noi și care și-a găsit propria voce în vasta lume a muzicii. A câștigat mai multe premii, printre care „Saxofonistul anului” în România, în 2016. Lucian Nagy este poli-instrumentist, aranjor şi compozitor. Stăpâneşte, deopotrivă, saxofoanele alto, sopran şi tenor, clarinetele, flautul, cavalul bulgăresc precum şi instrumentele de percuţie precum djembe, pandeiro, caxixi. În 2007-2008 dobândeşte titlul de cel mai bun solist la Festivalul de Jazz de la Sibiu (România) şi cântӑ la cele mai importante festivaluri de jazz din Europa, alӑturi de mari muzicieni ca Eldad Tarmu (SUA), Paul de Castro (SUA), Gabriel Rosati (SUA), Sandy Patton (SUA) sau Peter Herbolzeimer (Germania).

Marcelle Poaty-Souami a crescut cu muzica în suflet. A studiat pianul la Liceul de Artă ”Ion Vidu”, iar mai apoi a făcut Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara.A urcat pe scenă de mic, mai întâi la biserica la care mergea, apoi în recitaluri și la Olimpiadele școlare. A făcut parte din mai multe trupe și a cântat de câteva ori alături de Timișoara Gospel Project. Acum este membru activ în TM Groove, VanDerCris și producător de muzică.

Numele lui Florin Cvaşa este cât se poate de cunoscut printre muzicienii care activează în partea de vest a ţării. Este firesc, având în vedere faptul că artistul a activat prin mai multe formule, printre care se numără Cardinal, Rezident Ex, ABRA Special, Neurotica sau BIO.

Program:

Vineri, 29 septembrie 2023 - Slovacia

Sâmbătă, 30 septembrie 2023 - DAAD / Elveția

Duminică, 1 octombrie 2023 - Luxemburg

Luni, 2 octombrie 2023 - Grecia

Marți, 3 octombrie 2023 - DAAD / Italia

Miercuri, 4 octombrie 2023 - România


Biletele pot fi cumpărate aici: https://kunstfabrik-schlot.de/