„Urşii de Aur ai Europei": două scurtmetraje românești proiectate la Berlin

Reţeaua Institutelor Culturale Europene – EUNIC din Berlin organizează în perioada 13 septembrie – 29 noiembrie 2012 evenimentul cinematografic „Urşii de Aur ai Europei/Europas Goldene Bären“, desfășurat la cinematograful Arsenal din Berlin. Cu sprijinul ICR „Titu Maiorescu“ Berlin, România este reprezentată de două scurtmetraje căştigătoare ale trofeului Ursul de Aur în 2003, respectiv 2008: Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea, regia: Cristi Puiu, cu Victor Rebengiuc, Mimi Brănescu, Matei Brătilă, și O zi bună de plajă, regia: Bodgan Mustaţă, avându-i în distribuție pe Florin Sinescu, Okan Kaya, George Hoffman. Cele doua proiecții vor avea loc în data de 29 noiembrie, începând cu ora 19:00.
Iniţiat de EUNIC Berlin, în cooperare cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi Arsenal – Institut pentru Film şi Artă Video, evenimentul aduce pe marele ecran o selecţie de peste 30 de lungmetraje şi scurtmetraje, câştigătoare ale celui mai important premiu, Ursul de Aur, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Seria de filme reprezintă o călătorie prin istoria Berlinalei, de la începutul ei, în 1951, până astăzi. Filmele permit comparaţii care trec dincolo de graniţele în timp şi spaţiu şi aduc o dovadă în plus pentru legăturile culturale tot mai strânse între ţările Europei.
Evenimentul a debutat în data 13 septembrie 2012 cu proiecţia filmului Femeia şi străinul, regia: Rainer Simon. În deschidere au luat cuvântul directorul Berlinalei, Dieter Kosslick, şi directoarea ICR Berlin, Cristina Hoffman. Invitaţii Rainer Simon (regizor, Germania), Emilio Martínez Lázaro (regizor, Spania), Želimir Žilnik (regizor, Serbia) au prezentat filmele şi au răspuns întrebărilor publicului.
Până la sfârşitul lunii noiembrie, cele 14 institute culturale participante îşi vor prezenta filmele câştigătoare la cinematograful Arsenal.

ICR „Titu Maiorescu“ Berlin este inițiatorul acestui eveniment EUNIC Berlin.

Programul complet: www.eunic-berlin.eu şi www.arsenal-berlin.de