Universitatea de Vară a românilor de pretutindeni de la Izvoru Mureșului

În perioada 13-18 august 2017, la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului, judeţul Harghita, se va desfășura ediţia a XV-a a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului, cu tema „De la prima Unire la Marea Unire. România și românii de pretutindeni, încotro?”. Universitatea de Vară s-a constituit într-un  veritabil „parteneriat româno-român”, atât prin participanţi (tineri din afara hotarelor ţării şi din ţară) și temele abordate, cât şi prin  personalitățile invitate,  conferențiari  și oameni politici.

Programul Universității din acest an va cuprinde teme precum:

- Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv național al românilor pentru 2018. Evoluții geopolitice și interesul național românesc

- Drepturile românilor din comunitățile istorice din jurul frontierelor și Balcani, între promisiuni și realitatea asimilării. Drama românilor autohtoni din Serbia, Ucraina, Bulgaria, Macedonia, Albania, Grecia, Ungaria și Croația

- Cât de interesată este România de diaspora sa? Dacă da, cu ce buget și cu ce strategie? Educația în limba maternă, prioritate a românilor de pretutindeni. Constituie emigrarea românilor o problemă de interes național?

- Situația românilor din spațiul ex-sovietic

- Priorități privind păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna și Harghita

- Identitatea românească a romano-catolicilor din Moldova; istorie și actualitate

- Transilvania furată. Probleme ale retrocedărilor ilegale de proprietăți în Transilvania. Tăierea ilegală a fondului forestier, o problemă de securitate națională

- Acțiuni, manifestări și proiecte coordonate de Departamentul Centenar, din cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, referitoare la aniversarea Centenarului Marii Uniri. Sunt acestea pe măsura marelui eveniment? Care este bugetul alocat?.

În program sunt prevăzute și alte activităţi: lansări de cărţi şi publicaţii, expoziţie de carte cu vânzare, dezbateri libere, spectacol folcloric etc.

Marți, 15 august, după participarea la Liturghia arhierească, săvârşită de PS Andrei, cu ocazia hramului Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, programul se va desfășuraîn comun cu participanții la Tabăra Internațională de Tineret „Proiect de țară – România mea”, Pădureni, jud. Covasna

La cursurile Universității vor participa tineri din ţară şi de peste hotare (Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia) precum şi conferenţiari din principalele centre universitare ale ţării şi din străinătate.

Au fost invitaţi, ca şi la ediţiile precedente, demnitari ai statului român, miniştri, parlamentari reprezentând spectrul politic românesc.

Vor participa tineri studenţi, profesori, masteranzi, doctoranzi cu preocupări privind promovarea valorilor naţionale, convieţuirea interetnică şi afirmarea identităţii culturale, lingvistice şi confesionale în medii multietnice.

La lucrări pot participa şi români din diasporă sau din România. Participarea este liberă, trebuie achitate doar cazarea şi masa la pensiunile din Izvoru Mureşului.

Organizatorii Universității de Vară Izvoru Mureşului, cu tema „De la prima Unire la Marea Unire. România și românii de pretutindeni, încotro?” sunt : Centrul Cultural Topliţa, împreună cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu sprijinul financiar alMinisterului pentru Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român (Direcția Români din Afara Granițelor), Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, în parteneriat cuPlatforma Unionistă „Acțiunea 2012”, Asociația „Răsăritul Românesc”, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, Complexul Sportiv Național Izvoru Mureșului, Primăria și Consiliul Local Voșlăbeni.

Parteneri media: Agenția de Presă Agerpres, Agenția de Presă Romanian Global News, TVR, Timoc Press, Radio România Actualităţi, Radio Târgu Mureş, Radio şi TV Trinitas, Informaţia Harghitei, Condeiul Ardelean, Cuvântul Liber, Mesagerul de Covasna.