UNGARIA. Artiști români, la expoziția internațională „Design Without Borders” de la Budapesta

„Design Without Borders”, eveniment în cadrul căruia expun lucrări peste 140 de designeri, creatori de bijuterii și artiști vizuali din 13 țări, va începe vineri, 9 octombrie 2020, ora 18.00, la Muzeul Kiscelli din Budapesta. Expoziția, la care ICR Budapesta este partener, va fi deschisă până la 15 noiembrie. Alături de artiști din Austria, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Slovacia și Ungaria, designerii care vor reprezenta România sunt Radu Abraham, Study/o – Katia Bagosi și Andrei Revnic, Ágnes Lukács, Ioana Ardelean, Ana Marchetaru și Delta Craft Project.

Intenția declarată a curatorilor Szilvia Szigeti și Tamás Radnóti este aceea de a prezenta în cadrul expoziției „Design without Borders” spectrul larg al posibilităților de interpretare ale designului, cu accent pe latura inovativă a creației. Astfel, accentul va fi pus pe importanța interacțiunii dintre diversele ramuri artistice - arta vizuală, arhitectura obiectului și a formei - ce stau la baza creațiilor, proiectelor, obiectelor și ale programelor conexe. Selecția lucrărilor are în vedere atât evidențierea creatorilor, cât și a implicării sociale a acestora în zona societății civile și importanța desfășurării activității profesionale în interiorul unor rețele.

Expoziția „Design without Borders” se află într-o strânsă conexiune atât cu proiectul de design textil TEXHIBITION, lansat în urmă cu cinci ani, cât și cu designerii contemporani de bijuterii, realizările acestora permițând publicului să își facă o impresie obiectivă asupra celor mai dinamice noutăți în materie.

Selecția din cadrul „Design Without Borders” de la Budapesta va face în premieră obiectul altor două expoziții viitoare ce vor avea loc la Bratislava, în luna aprilie a anului viitor, și la Viena, în perioada iunie-iulie 2021. În semn de apreciere a realizărilor profesionale ale expozanților, organizatorii oferă, încă din 2016, premii menite să evidențieze importanța implicării sociale și a mecenatului în potențarea valorii designului. Patru artiști vor primi premii în valoare de 1100 euro, un designer urmând să aibă asigurată participarea la unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa, „Festivalul de design de la Łódź”.

Expoziția face parte din ciclul de evenimente desfășurate în cadrul Festivalului de Arte Contemporane CAFe Budapest și „Budapest Design Week” și este organizat în cadrul programelor oferite de Centrul de Festivaluri și Turism al Budapestei, de Muzeul de Istorie a Budapestei și Studioul de Arte Unikát.

Evenimentul va fi deschis de directorul artistic al Festivalul de design de la Łódź, domnul Michał Piernikowski. Urmare a prezenței restrânse, impusă de situația epidemiologică actuală, accesul la vernisajul expoziției„Design Without Borders” va fi permis doar pe bază de invitații.