UNGARIA. „Acasă”, la cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar din Budapesta

Documentarul „Acasă”, regia Radu Ciorniciuc, va reprezenta România la secțiunea „Concurs”, cu sprijinul ICR Budapesta, la cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar din Budapesta (BIDF), care se desfășoară online în perioada 1-10 martie. Proiecția documentarului va avea loc joi, 4 martie, de la ora 13.00, și poate fi vizionat la următorul link: https://online.bidf.hu/. La finalul proiecției, regizorul român va participa la o discuție moderată de specialiști.

Festivalul Internațional de Film Documentar din Budapesta - BIDF este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri anuale de gen din Europa, care rulează o selecție spectaculoasă de filme documentare, cu participarea autorilor. Selecția filmelor este realizată de către un juriu internațional compus din personalități marcante din lumea cinematografiei mondiale. Festivalul se bucură, în rândul juriului, de prezența Biancăi Oana, producătoarea documentarului Colectiv, film propus de România pentru premiile Oscar 2021.

„Acasă” spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată - Parcul Natural Văcărești - primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizației moderne, încercând să păstreze în același timp legătura cu natura și armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume și felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare. Radu Ciorniciuc urmărește cu empatie povestea unei familii care luptă pentru acceptare și propria definiție a libertății.

Premii și nominalizări:

· Marele Premiu al DOK.fest Munchen (VIKTOR Main Competition DOK.international, Germania)

· Premiul Juriului Festivalului Internațional de Film Documentar de la Salonic (Thessaloniki Documentary Festival, Grecia)

· Marele Premiu (Golden Horn) la Cracovia Film Festival (International Documentary Films Competition, Polonia)

· Premiul pentru Drepturile Omului la Festivalul de Film de la Sarajevo (Bosnia și Herțegovina)

· Premiul Moral Approach la Festivalul de Film Documentar MakeDox (Macedonia)

· Documentar aflat în selecția oficială a Premiilor Academiei de Film Europene (EFA)

Programul festivalului poate fi accesat pe site-ul https://bidf.hu/.