“Un secol de cinema românesc” cu șase generații de cineaști români

Proiectul cinematografic “Un secol de cinema românesc” se desfășoară în perioada 14 - 22 septembrie 2019, în 14 săli din București.

Inițiat de DACIN SARA – Drepturi de autor în Cinematografie și Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual, evenimentul este organizat cu sprijinul: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului București, Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român , Uniunea Cineaștilor din România (UCIN). Scopul proiectului este să prezinte pe plan național și internațional bogăția și diversitatea cinematografiei românești.

Filmele selectate sunt creații reprezentative pentru șase generații de cineaști români, de la generația lui Aristide Demetriade și Grigore Brezeanu cu „Independență României”, continuând cu generațiile de aur ale făuritorilor de școală până la generațiile actuale ale multipremiaților la marile festivaluri internaționale.

Lista proiecțiilor este completată de o serie de filme documentare de referință ante și post revoluționare și de o selecție de filme pentru copii.  Astfel, timp de nouă zile, vor fi proiectate filme în sălile Cinematecii Eforie și Union, sălile ARCUB și CREART, Sala Horia Bernea - Muzeul Țăranului Român, Grădina Muzeului Literaturii Române, Sala Mare - Tinerimea Română, Sala Mircea Eliade - Biblioteca Națională etc.

Sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 19:00 până dimineața următoare, la Muzeul Țăranului Român va avea loc „Noaptea filmului studențesc”. În paralel, în aceeași locație, va avea loc concursul cu premii „Un minut de film cu telefonul”,  deschis tuturor doritorilor de a participa.

Multe alte evenimente și surprize vor fi pregătite pentru iubitorii de film în general, și de film românesc în special.

Pentru mai multe detalii puteți consulta site-ul evenimentului www.unsecoldecinema.ro.