„Un pas în urma serafimilor” și Daniel Sandu, la „Cinemateca românească” din Londra

Programul Cinematecii Româneşti de la Institutul Cultural Român din Londra continuă marţi, 26 iunie 2018, cu filmul „Un pas în urma serafimilor”, filmul de debut al tânărului regizor Daniel Sandu, prezentat în premieră britanică. Producția a avut premiera la sfarşitul anului 2017 şi este câştigătoarea a opt premii Gopo la categoriile „Cel mai bun film (lungmetraj)”, „Cel mai bun regizor”, „Cel mai bun actor într-un rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune”, „Cel mai bun actor într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune”.

Ca de obicei, în cazul premierelor de la „Cinemateca Românească” din Londra, proiecția este urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri în prezența regizorului.

Lungmetrajul spune povestea lui Gabriel (Ștefan Iancu), un adolescent care își dorește să devină preot și intră într-un seminar teologic ortodox. Inițial încearcă să se adapteze mediului, dar în cele din urmă își dă seama că sistemul este complet corupt și abuziv; nu după multă vreme, el și alți trei colegi sunt etichetați de consiliul școlii drept elevi-problemă. Prinși în lupta pentru putere între un preot incoruptibil, dar abuziv, și un profesor laic viclean și corupt, elevii învață că minciuna, furtul, manipularea și trădarea sunt aptitudini pe care trebuie să și le însușească pentru a rezista în seminar.

„Cinemateca Românească” este unul dintre programele permanente ale ICR Londra, menit să pună în valoare filme românești din toate timpurile. Începând cu anul 2017, Cinemateca prezintă o serie de filme românești recente, care nu au intrat în rețelele de distribuție britanice.

Pentru mai multe detalii vizitaţi www.icr-london.co.uk și www.facebook.com/ICRLondon/.