"Un oaspete întârziat" la ICR Praga

Oaspetele întârziat de la ICR Praga din 8 ianuarie nu a fost nimeni altul decât Vlad Ţepeş, în interpretarea romanescă a scriitoarei cehe Jenny Nowak. În romanul de ficţiune istorică Un oaspete întârziat, al cincisprezecelea din creaţia lui Jenny Nowak, scriitoarea tratează una din temele ei favorite, aceea a vampirilor, dintr-o perspectivă nu atât horror, ci mai mult aducând în prim-plan motivul străvechi al vieţii veşnice, al vinei şi pedepsei, al dragostei şi al urii, după cum precizează însăşi autoarea.

Romanul a pornit de la pasiunea scriitoarei pentru filmele lui Béla Lugosi şi personajul lui, Dracula. Romanul lui Jenny Nowak nu este o simplă speculaţie a motivului „vampirului din Carpaţi" sau o replică a romanului iniţial al lui Bram Stoker (Dracula, 1897), scriitoarea efectuând călătorii de documentare istorică în România. Plecând pe urmele lui Dracula, scriitoarea a obţinut din arhivele braşovene o copie a scrisorilor lui Vlad Ţepeş şi a vizitat toate locurile importante de care se leagă destinul legendarului Dracula: Târgovişte, Curtea de Argeş, Sighişoara, Snagov, Poenari. Având astfel baza istorică, cele 416 pagini ale romanului s-au construit în universul fanteziei supranaturale, rămânând ancorate în realităţile istorice româneşti ale acelor vremuri: lupta împotriva turcilor, situaţia politică şi intrigile de la curtea domnească, romanul fiind populat şi de personaje fictive, dar şi de personaje autentice, elementele fictive conţinând şi o serie întreagă de elemente şi detalii autentice de natură geografică, istorică şi culturală, care contribuie mult la popularizarea imaginii României în Cehia şi Slovacia.

Volumul Un oaspete întârziat a apărut la sfârşitul anului 2008 la editura pragheză Netopejr. La evenimentul de lansare la sediul ICR Praga, în prezenţa autoarei, a editorului şi a unui public foarte numeros, au fost prezenţi şi jurnalişti din presa de specialitate şi presa audiovizuală.
Jenny Nowak, pseudonimul literar al Janei Moravcová, este o scriitoare de literatură de ficţiune, foarte populară în Cehia şi Slovacia, fiind un nume important al literaturii cehe contemporane. Dragostea autoarei Jenny Nowak pentru România, istoria şi cultura română nu se manifestă numai prin creaţiile literare, ci şi prin participarea foarte activă la cursurile de limba română organizate de ICR Praga.

„Un oaspete întârziat este, raportat la întreaga operă a lui Jenny Nowak, ceva ce am putea numi «cartea roşie vampirică»... Ne putem opri la titulatura «idila întunecată şi sângeroasă pentru floare de cimitir»." (recenzie semnată de Zuzana „Lament" Kocurková, revista Pevnost, 11.01.2009)

Contact:
Institutul Cultural Român din Praga
Anglická 26, Praga 2, 12000
Tel.: 00420 222 522 865
E-mail: rumunskyinstitut @ seznam.cz
www.icr.ro/filiale/PRAGA
www.rumunskoprovas.cz