Un Eminescu pentru Londra: poezie performată, muzică, film şi animaţii video

Un Eminescu pentru Londra poezie performata, muzica, film si animatii video

Institutul Cultural Român din Londra propune un portret contemporan al marelui poet Eminescu, recompus pentru publicul britanic prin vers, film, muzică şi animaţii video realizate de artişti români şi internaţionali într-o colaborare inedită.
Pe 20 iunie, actorul Ilie Gheorghe, de curând interpretul unui Faust memorabil în regia lui Silviu Purcărete, va recita Eminescu pe scena din Belgrave Square, alături de intervenţii muzicale originale cu violonistul şi compozitorul Vlad Maistorovici, pianistul Antoine Francoise şi clarinetistul Harry Cameron-Penny, toti membri ai Mercury Quartet. Cristian Luchian, regizor și director artistic al Immersive Theatre, va completa spectacolul cu animaţii video în timp real, sincrone cu muzica şi versurile recitalului.
Una dintre atracţiile serii va fi premiera primului film dedicat lui Eminescu, realizat în 1914 de Octav Minar, un pionier al cinematografului românesc. Recent descoperită în Arhiva Naţională de Film din Bucureşti, pelicula a fost produsă de legendara companie Pathé şi include imagini rare din Botoşaniul natal al poetului la început de secol XX, din Iaşi, de la Biblioteca Centrală, “Bolta Rece” sau localul “Trei Sarmale”, imagini cu bustul său în bronz din faţa Ateneului şi cu mormântul din Cimitirul Bellu - toate adevărate documente istorice, aduse în actualitate prin muzica experimentală a celor trei muzicieni, care vor ilustra live proiecţia filmului.

Pelicula şi versurile recitalului vor fi prezentate cu traduceri în engleză pentru publicul britanic, invitat să-l cunoască pe ultimul poet romantic al Europei dintr-o perspectivă modernă, familiară cu producţiile transdisciplinare şi multimedia.

Ilie Gheorghe este un monstru sacru al scenei româneşti, binecunoscut pentru rolurile din Euripide, Seneca, Shakespeare, Shaw, Strindberg, Pirandello, Moliere, Zola, Dario Fo, Schiller, Goethe, Caragiale, Sorescu şi Davila. Ilie Gheorghe este actorul preferat al regizorului Silviu Purcărete, pentru care a interpretat rolul lui Caliban din “Furtuna” în 85 de spectacole, cu turnee în toata lumea, “Faust” la Festivalul Internaţional de la Edinburgh şi "Marchizul de Sade" şase luni în Franţa şi trei luni în Italia, printre multe altele de acelaşi prestigiu. Actorul are, totodată, un portofoliu impresionant de premii naţionale şi internaţionale, încununate în 2011 de Premiul UNITER pentru întreaga activitate.
Unul dintre cei mai versatili muzicieni ai tinerei generaţii, Vlad Maistorovici îmbină cu succes cariera concertistică şi cea de compozitor. A susţinut numeroase apariţii ca solist pe marile scene în Europa, Statele Unite şi America de Sud, în compania unor ansambluri ca Orchestra de Cameră a Uniunii Europene, Orchestra de Camera din Lausanne, South Bank Sinfonia din Londra, Orchestra de Camera Radio Bucureşti. Din 2012, violonistul devine solistul ansamblului de muzică contemporană Contrechamps din Geneva. Compoziţiile sale au fost interpretate şi înregistrate de ansambluri de prestigiu ca London Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra şi Britten-Pears Orchestra. Este membru fondator al Mercury Quartet, apreciat internaţional pentru calitatea şi originalitatea interpretării.
Cristian Luchian este regizor de teatru şi artist multimedia, director de imagine al Festivalului Internaţional Underground din Arad şi director artistic al Teatrului Immersive din Londra. A realizat, printre altele, animaţia video şi efectele speciale pentru producţiile de teatru Zenobia de Gelu Naum şi Visul după Mircea Cărtărescu, pentru opera Il Trovatore de Verdi şi concertul Night Music dedicate compoziţiilor lui Vlad Maistorovici.

Evenimentul face parte din programul de omagiere a lui Mihai Eminescu realizat aproape simultan de institutele culturale ale României în străinătate.

Mai multe detalii la [url=www.icr-london.co.uk ]www.icr-london.co.uk [/url]