Ultimii rapsozi şi Grigore Leşe, la TVR Cultural şi pe CD

Marţi, 30 decembrie 2008, de la ora 13, TVR Cultural va difuza înregistrarea integrală a concertului de gală Ultimii rapsozi şi Grigore Leşe, desfăşurat pe 21 decembrie la Ateneul Român. Evenimentul organizat de Institutul Cultural Român a reunit creatori şi interpreţi prezenţi la întâlnirile lunare din cadrul programului Ultimii rapsozi, iniţiat de Grigore Leşe şi derulat pe parcursul anului 2008 la ICR.
După ce, lună de lună, rapsozii prezentaţi de Grigore Leşe au entuziasmat auditoriul care a umplut sala ICR de pe Aleea Alexandru, concertul de gală din decembrie a fost aclamat, la Ateneul Român de aproape o mie de persoane. Demonstraţiile de virtuozitate de pe scenă s-au prelungit, după concert, pe holul Ateneului, în contact nemijlocit cu publicul.

Înregistrările întâlnilor de la ICR dintre Grigore Leşe şi "Ultimii rapsozi" vor fi editate de Intercont Music. Primele CD-uri, disponibile din luna ianuarie, cuprind recitalurile oferite de Zaim Petru
(ţambal), de ruşii lipoveni din Sarichioi şi de banda lu Nea Alită Piţigoi din Târgu Cărbuneşti.

Ultimii rapsozi, program lunar al Institutului Cultural Român, şi-a propus familiarizarea publicului citadin cu folclorul autentic. Un scop al programului este conştientizarea faptului că arta tradiţională, reprezentând o valoare identitară fundamentală, formează un patrimoniu, iar acest patrimoniu imaterial trebuie respectat şi păstrat.


Program sprijinit de Jurnalul Naţional.