Ultima săptămână : Expoziția "Marcel Iancu și avangardiștii de la revista Contimporanul"

Ultima saptamana  Expozitia "Marcel Iancu si avangardistii de la revista <i>Contimporanul<i>" Ultima saptamana  Expozitia "Marcel Iancu si avangardistii de la revista <i>Contimporanul<i>" Ultima saptamana  Expozitia "Marcel Iancu si avangardistii de la revista <i>Contimporanul<i>" Ultima saptamana  Expozitia "Marcel Iancu si avangardistii de la revista <i>Contimporanul<i>"

În luna februarie a anului 1916, un grup de tineri artiști provenind din Germania, Franța și România puneau bazele,  în strada Spiegelgasse nr.  1 din  Zürich, unui cabaret unde muzica și poezia, teatrul și dansul, arta primitivă și arta abstractă luau forma unor performances contestare care anunțau însăși moartea artei. Hugo Ball, Emmy Hennings, Hans (Jean) Harp, Tristan Tzara și Marcel Iancu fondau astfel Cabaret Voltaire și în curând un nou cuvânt - dada -avea să se propage în grupurile artistice din New York, Berlin, Paris, Köln ori București suscitând interesul unor artiști precum Marcel Duchamp, Francis Picabia, Man Ray, Kurt Schwitters, Sophie Taeuber-Arp, André Breton sau Victor Brauner.

Marcel Iancu, Arthur Segal și Tristan Tzara soseau din România, unde experimentaseră deja cu diverse mișcări de avangardă precum contructivismul, cubismul și futurismul. Rolul în internaționalizarea „mișcării dadaiste " și influența acestora asupra avangardelor europene a determinat Institutul Cultural Român de la Madrid să le dedice o serie de activități în perioada februarie - aprilie 2016.

Expoziția Marcel Iancu și artiștii avangardiști de la revista "Contimporanul"

În data de 15 februarie,  la ora 19.00, Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Biblioteca Academiei Române, va inaugura la sediul său o expoziție inedită cu 28 de desene, colaje, litografii și cromolitografii ale unora dintre cei mai importanți reprezentanți ai avangardei românești: Marcel Iancu, Victor Brauner, Max Hermann Maxy și Hans Mattis-Teutsch.

Prezentate pentru prima dată în Spania, lucrările fac parte din colecția Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academei Române.

Cei patru artiști au făcut parte din nucleul dur al revistei Contimporanul, cea mai longevivă revistă românească de avangardă condusă de Marcel Iancu și Ion Vinea. Obiectivul acesteia era stimularea creației artistice dintr-o perspectivă "constructivistă", care să depăsească nihilismul dadaismului și să conecteze cultura română la tendințele cele mai progresiste ale artelor europene. De-a lungul celor 10 ani de activitate (1922-1932), au colabarat cu articole în paginile revistei sau au expus lucrări în expozițiile internaționale organizate de Contimporanul Hans Arp, André Breton, Constantin Brâncuși, Victor Brauner, Beniamin Fundoianu, Paul Klee, F.T. Marinetti, M. H. Maxy, H. Mattis-Teutsch, Francis Picabia, Hans Richter, Arthur Segal sau Kurt Schwitters.

Expoziția, curatoriată de Cătălina Macovei, șef al Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, va fi inaugurată în data de 15 februarie, la ora 19.30.

Cu această ocazie, va fi lansat și un număr aniversar al revistei Contimporanul, ce va reuni informații despre mișcarea de avangardă ce a luat naștere în jurul său, dar și o selecție de lucrări publicate în paginile sale ori expuse în cadrul expoziției.

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 29 aprilie, după următorul program:

Martie-Aprilie

De luni până joi între orele 10.00 și 20.00

Vinerea, între orele 10.00 și 18.00

Vizita este gratuită.

Adresa:

Instituto Cultural Rumano

Plaza de la Lealtad 3, entreplanta derecha

28014 - Madrid