„Tzara România”– conferință susținută de Marius Hentea în cadrul expoziției TZARA. DADA. ETC

Tzara Romania- conferinta sustinuta de Marius Hentea in cadrul expozitiei TZARA DADA ETC

Cu ocazia celebrării a 100 de ani de dadaism, în cadrul expoziției TZARA. DADA. ETC. organizată de ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București împreună cu Institutul Cultural Român, va avea loc conferința „Tzara România", susținută în limba engleză de istoricul Marius Hentea. Evenimentul va avea loc joi, 18 februarie 2016, de la ora 18:00, în incinta Hanului Gabroveni (Str. Lipscani nr. 84-90) și va fi urmat de o dezbatere în limba română moderată de Erwin Kessler despre Tristan Tzara, Dada și România, la care vor participa Marius Hentea, Sorin Alexandrescu și Cătălin Davidescu.

Conferința „Tzara România" va avea ca subiect componenta culturală românească a operei și acțiunilor avangardiste ale lui Tristan Tzara, Marius Hentea fiind cel care recuperează vectorul creativ românesc al lui Tristan Tzara în propulsarea avangardei internaționale. În debutul dezbaterii va fi lansat catalogul expoziției TZARA. DADA. ETC., editat de ARCUB, cu texte de Erwin Kessler, prefață de Henri Béhar și note de Cătălin Davidescu. Evenimentul va fi încheiat printr-un concert susținut de PFA Orchestra, o adaptare originală a lucrării „Ursonate" de Kurt Schwitters, special realizată de orchestra de improvizatori pentru aniversarea Centenarului Dada.  Accesul la eveniment este gratuit și se va face în limita locurilor disponibile.

Marius Hentea, profesor de literatură la Universitatea Göteborg, Suedia, născut în România, dar plecat în 1984, la vârsta de 5 ani, în SUA, este la ora actuală biograful recunoscut internațional al lui Tristan Tzara. Volumul său, TaTa Dada: The Real Life and Celestial Adventures of Tristan Tzara, publicat de MIT Press (2014), care a primit premiul Robert Motherwell, aduce în prim plan, după o cercetare exhaustivă, figura unui Tristan Tzara pentru care educația primită și cultura în care s-a dezvoltat în primii săi ani la București apar drept decisive în constituirea personalității dadaiste viitoare.

Expoziția TZARA.DADA.ETC reprezintă cea mai amplă retrospectivă a creațiilor și publicațiilor lui Tristan Tzara organizată vreodată în România. Este în același timp și prima expoziție la nivel internațional care expune o mare parte din opera poetică de primă ediție a lui Tzara, ilustrată de marii artiști ai lumii cu care a colaborat. În cadrul expoziției sunt prezentate desene și lucrări originale de grafică semnate de avangardiști de faimă universală precum André Breton, Pablo Picasso, Henri Matisse, Joan Miró, Sonia Delaunay, Max Ernst, Alberto Giacometti, Yves Tanguy, Jean Arp și Marcel Iancu, cărți de artist și publicații avangardiste istorice, afișe ale unor manifestări dadaiste interbelice, cât și o colecție impresionantă de fotografii de epocă reprezentându-l pe Tristan Tzara în toate etapele vieții sale. Lucrările prezentate aparțin familiei colecționarului Emilian Radu.

#PROGRAM: TZARA. DADA. ETC. poate fi vizitată gratuit începând cu 5 februarie până pe 26 aprilie 2016, între orele 14:00-22:00, la ARCUB (Str. Lipscani nr. 84-90). Expoziția face parte din seria evenimentelor prilejuite de candidatura orașului București la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, demers inițiat și coordonat de ARCUB.

TZARA. DADA. ETC. este realizată de Erwin Kessler, istoric de artă la Universitatea București, cu publicații în domeniul avangardei europene în România și străinătate (inclusiv despre Tristan Tzara în revista Centropa, New York). Cătălin Davidescu, este istoric de artă și expert autorizat în artă și publicațiile de avangardă.

Sorin Alexandrescu, profesor emerit de semiotică și limba română la Universitatea din Amsterdam, și totodată profesor asociat la Universitatea din București, a fondat L'Association Internationale d'Etudes Roumaines (1974), precum și Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (2001), al cărui director este în prezent. De-a lungul anilor, a fost premiat cu numeroase distincții, printre care amintim premiul Uniunii Scriitorilor pentru cartea Faulkner în anul 1969, Medalia de Onoare a Universității din Amsterdam în anul 1995 și a publicat articole științifice despre literatura și istoria României.

Emilian Radu este unul dintre cei mai redutabili colecționari români actuali de artă modernă și contemporană. Unul dintre numele de frunte ale colecției sale este Tristan Tzara. Aproape 100 de piese individuale de sau despre Tristan Tzara, incluzând desene, documente olografe și corespondență, fotografii de epocă, reviste și volume bogat ilustrate cu lucrări de grafică originală semnate de artiștii enumerați mai sus și de mulți alții, alcătuiesc un corpus fără egal.

PFA Orchestra a fost formată în noiembrie din 2015 cu ocazia festivalului de muzică spectrală Sonic Trans-Fusions, iar muzicienii participanți sunt aleși dintre bucureștenii cu cele mai interesante proiecte experimentale. Membrii sunt : Diana Miron (vioară), David Szederjessi (percuție), Eduard Gabia (baterie), Marian Câtu (electronice), Cristian Fierbințeanu (voce), Dan Michiu Dinescu (casetofoane), Andreea Tincea (voce), Daniel Stanciu (electronice), Bogdana Dima (acordeon), Laurențiu Coțac (contrabas) și Cosmin Postolache (voce). Orchestra completă (13 muzicieni) a performat de 4 ori la Tranzit.ro /BucureștiControl Club, CNDB și Radio România pentru Art's Birthday 2016. Mai multe detalii pe blog-ul Sâmbăta sonoră.