Turneu de lansare a antologiei "Şase minute de teatru românesc" în Polonia

• Fiecare lansare va fi un minispectacol-lectură, precedat de o scurtă introducere în teatrul românesc de astăzi, susţinută de criticul de teatru Iulia Popovici

Şase minute de teatru românesc, publicată de editura Panga Pank din Cracovia cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programul „Publishing Romania", este prima antologie de teatru românesc contemporan în limba poloneză. Cartea cuprinde şase piese dintre cele jucate ale unor cunoscuţi tineri autori dramatici: Saviana Stănescu, Numărătoarea inversă, Mihai Ignat, Crize, Gianina Cărbunariu, mady.baby.edu, Alina Nelega, Kamikaze, Nicoleta Esinencu, A(II)Rh+, Peca Ştefan, Bucharest Calling. Toate piesele sunt traduse de Joanna Kornaś-Warwas, unul dintre cei mai activi traducători de limba română din Polonia, fost bursier al Programului ICR pentru traducători.

Pentru a mări impactul acestei apariţii şi a atrage atenţia mediilor teatrale asupra dramaturgiei româneşti, ICR-Varşovia şi Editura Panga Pank organizează un turneu de lansare în trei mari centre culturale ale Poloniei: la Wrocław, în 19 ianuarie, la Cracovia, în 20 ianuarie, şi la Varşovia, în 22 ianuarie.

Fiecare lansare va fi, de fapt, un scurt spectacol-lectură, susţinut de actori ai Teatrului Modern din Wrocław, Teatrului Nou din Cracovia şi ai Teatrului Studio din Varşovia, pornind de la piesele reţinute în antologie.

Criticul Iulia Popovici, care a contribuit la antologarea textelor şi a scris prefaţa şi cartuşele bio-bibliografice, va face, la începutul întâlnirilor, un scurt survol asupra tinerei dramaturgii româneşti şi va răspunde întrebărilor şi nedumeririlor unui public încă destul de puţin familiarizat cu teatrul scris şi jucat la noi.