Turneu al Teatrului Național „Radu Stanca“ la Stuttgart, cu spectacolul „Nathan Înțeleptul“

Turneu al Teatrului National Radu Stanca la Stuttgart, cu spectacolul Nathan inteleptul

Loc: Schauspielhaus Stuttgart, Oberer Schloßgarten 6, 70173 Stuttgart.

Date: 17 și 20 martie 2016.

Proiect organizat cu sprijinul ICR Berlin.

Spectacolul regizat de Armin Petras este rezultatul unuia dintre cele mai mari proiecte de coproducție demarate de Teatrul Național „Radu Stanca" din Sibiu, de data aceasta împreună cu Schauspielhaus  Stuttgart. Proiectul nu se limitează doar la o simplă punere în scenă a piesei de teatru, ci urmărește dimensiunea socială a terorismului și rasismului. În „Nathan înțeleptul", Lessing pledează pentru respectul și recunoașterea religiilor care se luptă între ele - iudaismul, creștinismul și islamismul. Textul este "tradus" din perspectiva dezbaterilor pe tema violenței din Europa de astăzi.

Nathan Înţeleptul este o producţie grandioasă, nu numai prin decorul lui Dragoş Buhagiar - un templu ars prin care bîntuie fantomele unei Europe pretins unite -, ci şi prin resuscitarea piesei lui Lessing în context european contemporan şi prin combinarea actorilor din două trupe, cea sibiană (Ofelia Popii şi Ciprian Scurtea în roluri principale) şi cea de la Stuttgart, care vorbesc fiecare pe limba lui şi uneori în engleză, construind astfel o pseudocomunicare. " - Oana Stoica, critic de teatru

NATHAN ÎNȚELEPTUL

Regia: Armin Petras  

Traducere de: Lucian Blaga  

Scenografia: Dragoş Buhagiar

Costume: Katja Strohschneider

Muzica originală: Marius Mihalache

Muzica și sound design: Thomas Kürstner, Sebastian Vogel

Video: Rebecca Ridel

Coregrafia: Berit Jentzsch

Dramaturg: Verena Eitel

Teatrul Naţional „Radu Stanca" din Sibiu este continuatorul tradiţiei de aproape cinci secole de teatru, în Sibiu şi în regiune, cu o secţie română şi una germană. A contribuit la obţinerea pentru Sibiu a titlului de Capitală Culturală Europeană 2007. Colaborează cu cei mai importanţi regizori români şi europeni, primind numeroase premii naţionale şi internaţionale. În 2003 a fost desemnat drept primul teatru din ţară, iar spectacolul „Othello" a primit Premiul UNITER pentru „Cel mai bun spectacol al stagiunii". În 2008 a primit Premiul pentru cea mai bună dramaturgie, cel mai bun montaj, cea mai bună actriţă în rol principal la Festivalul de Teatru Clasic de la Merida (Spania), iar în 2009 a înregistrat un succes remarcabil la Festivalul Internațional de la Edinburgh, unde a jucat cu casa închisă 5 reprezentații ale mega-spectacolului „Faust", după Goethe, în regia lui Silviu Purcărete.