Tulburătorul "Aliyah DaDa" de Oana Giurgiu, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Tulburatorul "Aliyah DaDa" de Oana Giurgiu, de Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor Holocaustului

Programul "Cinemateca românească" se redeschide în forță în 2016 cu premiera britanică a tulburătorului "Aliyah DaDa" de Oana Giurgiu, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Proiecția documentarului va fi urmată de un dialog cu producătorul și regizorul Oana Giurgiu, unul dintre cei mai influenți cineaști ai momentului.

Filmul prezintă o istorie echilibrată și bine documentată a evreilor din România. Acum 133 de ani, o comunitate mică din Moinești pleca spre Țara Sfântă pentru a înființa una dintre primele colonii evreiești din Palestina. De atunci și până azi, drumul evreilor către Israel, dar și existența lor în Țara Sfântă se împletesc cu istoria României moderne printr-o relație complicată și ambiguă, pe care istoria a elucidat-o doar în parte.

Subiectul fimului este tratat printr-un decupaj vizual inspirat de poetica dadaistă, ca un omagiu adus inițiatorilor curentului, Tristan Tzara și Marcel Jancu, artiști evrei cu origini românești.

Oana Giurgiu este director executiv al Festivalului International de Film Transilvania - TIFF din anul 2006. Este producătorul Galei Premiilor Gopo, încă de la prima ediţie, din anul 2007. Are o vastă experienţă în producţia de film, programe de televiziune, clipuri muzicale şi organizare de evenimente. A realizat mai multe documentare de televiziune, "Aliyah DaDa" fiind primul său film documentar de lung-metraj. Din cariera sa de producător, fac parte titluri precum "Legături bolnăvicioase" (r. Tudor Giurgiu), "Katalin Varga" (r. Peter Strickland), "Caravana cinematografică" (r. Titus Muntean), "Undeva la Palilula" (r. Silviu Purcărete), "Despre oameni și melci" (r. Tudor Giurgiu).

Când: Joi, 28 ianuarie 2016, 7pmUnde: ICR Londra, 1 Belgrave Square, Londra SW1X8PHIntrarea este liberă. Vă rugăm să vă confirmați prezența aici.