„Trilogia transilvană” a câștigat Premiul Uniunii Scriitorilor pentru 2019, la categoria traduceri

Într-o prezentare editorială de excepție, „Trilogia transilvană”, una dintre operele de referință ale secolului XX , scrisă de Miklós Bánffy și publicată la Editura Institului Cultural Român (ICR), în traducerea din maghiară semnată de Marius Tabacu, a fost distinsă, vineri, 11 septembrie, cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2019, la categoria traduceri din literatura universală. În absența traducătorului Marius Tabacu, premiul a fost înmânat de Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, lui Andrei  Novac, directorul Centrului Cărții din cadrul ICR. Ceremonia de decernare a Premiilor Uniunii Scriitorilor pe 2019 s-a desfășurat în Casa Vernescu, fiind filmată de TVR.

Inițial publicată în limba maghiară (între 1934 și 1940), romanul „Trilogia transilvană” a apărut, în ultimele două decenii, în engleză, franceză, spaniolă, germană, italiană și olandeză, bucurându-se de o receptare entuziastă. „Numărați” (1934), „Cumpăniți” (1937), „Răzlețiți ”(1940) sunt titlurile celor trei cărți editate și tipărite la Editura ICR. Marius Tabacu, declarat cel mai bun traducător din limba maghiară, spunea la lansarea de la Bookfest, în 2019: „Eu am scris textul lui Bánffy în limba română, nu l-am tradus”.

Ediția românească, în traducerea lui Marius Tabacu, include un cuvânt înainte de Marta Petreu, un studiu introductiv și un glosar, realizate de Lucian Nastasă‑Kovács. Trilogia a apărut în limba română la inițiativa Institutului Balassi/ Institutul Maghiar din București și cu sprijinul Ministerului Comerțului Exterior și al Afacerilor Externe al Ungariei, precum și al Asociației Erdélyi Gondolat.

Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2019

Juriul pentru decernarea Premiilor Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2019, alcătuit din: Mihai Zamfir (Preşedinte), Gabriela Gheorghișor, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Ovidiu Pecican, Cornel Ungureanu și Răzvan Voncu (membri), luând în considerare cărţile nominalizate pentru anul 2019, a stabilit următoarele premii:

- Premiul Național pentru Literaturăi-a fost acordat lui Dan Cristea

Autorii care au obținut Premiul Național pentru Literatură nu mai sunt nominalizați la Premiile U.S.R.

- Premiul Special:

Mircea Mihăieş, O noapte cu Molly Bloom, Editura Polirom

- Premiul pentru Cartea de Poezie:

Ioan Moldovan, Multe ar mai fi de spus, Editura Cartea Românească

- Premiul pentru Cartea de Proză:

Nu se acordă

- Premiul pentru Cartea de Teatru:

Nu se acordă

- Premiul pentru Cartea de Critică, Eseu şi Istorie literară:

Daniel Cristea-Enache, Linia de contur, Editura Spandugino

- Premiul pentru Cartea de Debut:

Cosmin Andrei Tudor, Ochilor verzi, Editura Cartea Românească

- Premiul pentru Cartea pentru copii şi tineret:

Liviu Capșa, Animale-fantezii adunate-n poezii, Editura Neuma

- Premiul pentru Cartea de Traduceri:

Marius Tabacu, pentru traducerea din limba maghiară a volumelor I-III din Trilogia transilvană de Miklós Bánffy, Editura Institutului Cultural Român

Cărți în limbile minorităților naționale:

Comisia pentru Minorităţi, compusă din Markó Béla (președinte), Dagmar Maria Anoca, Slavomir Gvozdenovici, Ivan Kovaci, Karácsonyi Zsolt (membri), a acordat Premiile Uniunii Scriitorilor din România pentru anul 2019 – cărți în limbile minorităților naționale:

- în limba maghiară:

Hajdú Farkas-Zoltán, Csonkamagyar (Ciuntiții), roman, Editura Bookart

- Premiul de Debut pentru o Carte în limba maghiară:

Borcsa Imola, Magnebéhat(Magnebeșase), nuvele, Editura Erdélyi Híradó, Cluj-Napoca

- în limba ucraineană:

Mihailo Voloșciuc, Duși mojei oberih(Pavăza sufletului meu), poezii,Editura R.C.R. Editorial

Premiile Asociației Revistelor, Imprimeriilor și Editurilor Literare (A.R.I.E.L.)

pentru anul 2019

Juriul pentru decernarea Premiilor A.R.I.E.L. pe anul 2019, alcătuit din: Nicolae Manolescu (Preşedinte), Dan Cristea, Nicolae Prelipceanu (membri), a stabilit următoarele:

- Cartea anului:

Vasile Igna, Periscop, Editura Cartea Românească

- Revista anului:

„Mișcarea literară”, Bistrița

- Editura anului:

Editura Junimea, Iași