Trei producţii româneşti în programul festivalului de film de la Viena VIENNALE 2015

Trei productii romanesti in programul festivalului de film de la Viena VIENNALE 2015

Institutul Cultural Român de la Viena este partenerul celei de-a 53-a ediţii a festivalului international de film VIENNALE 2015 care se desfăşoară la Viena în perioada 22 octombrie – 5 noiembrie. Festivalul prezintă 300 de producţii cinematografice, programe speciale, interviuri, discuţii cu publicul şi o retrospectivă istorică asupra cinematografiei, realizată în colaborare cu Muzeul de Film din Austria.

 VIENNALE 2015 prezintă în acest an trei producţii româneşti în secţiunea lungmetraje: Comoara (r. Corneliu Porumboiu, 2015), Un etaj mai jos (r. Radu Muntean, 2015) şi De ce eu? (r. Tudor Giurgiu, 2015), după următorul program:

Comoara (r. Corneliu Porumboiu, 2015)

  • Sâmbătă, 24 octombrie, ora 18:00, în Gartenbaukino (Parkring 12)
  • Duminică, 25 octombrie, ora 11:00, în Stadtkino im Künstlerhaus (Akademiestrasse 13)

Proiecţiile vor avea loc în prezenţa regizorului Corneliu Porumboiu şi vor fi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

 

Un etaj mai jos (r. Radu Muntean, 2015)

  • Luni, 2 noiembrie, ora 20:30, în Urania Kino (Uraniastraße 1)
  • Marţi, 3 noiembrie, ora 11:00, în Stadtkino im Künstlerhaus (Akademiestrasse 13)

Proiecţiile vor avea loc în prezenţa regizorului Radu Muntean şi vor fi urmate de sesiuni de întrebări şi răspunsuri.

 

De ce eu? (r. Tudor Giurgiu, 2015)

  • Miercuri, 4 noiembrie, ora 15.30, în Urania Kino (Uraniastraße 1)
  • Joi, 5 noiembrie, ora 21.00, în Metro Kino (Johannesgasse 4)
 

Filmul Comoara (r. Corneliu Porumboiu, 2015) spune povestea lui Costi, care lucrează la primărie şi duce o viaţă liniştită. Seara obişnuieşte să-i citească poveşti fiului său de 6 ani, povestea lor preferată fiind Robin Hood. Într-o seară, un vecin îl roagă să-i împrumute nişte bani. Costi ezită, l-ar împrumuta pe vecin dar asta i-ar periclita propria siguranţă financiară. Îl refuză şi se întoarce la fiul său şi la povestea Robin Hood. Vecinul revine. Îi spune că în satul bunicilor săi există o legendă: se zice că străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. În cazul în care Costi va plăti pe cineva cu un detector de metale şi vor găsi comoara, o vor împărţi. Rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin, Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei. Filmul a primit premiul Un Certain Talent în cadrul ediţiei din acest an a festivalului internaţional de film de la Cannes.

Filmul Un etaj mai jos (r. Radu Muntean, 2015) a avut premiera mondială în data de 14 mai 2015, în cadrul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu (Teodor Corban) trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă. Teodor Corban şi Iulian Postelnicu interpretează rolurile principale, iar scenariul este semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu.

Bazat pe fapte reale, De ce eu? (r. Tudor Giurgiu, 2015) spune povestea lui Cristian (Emilian Oprea), un tanăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultosul context social-politic din România anilor 2000. Cristian investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals şi sustragere de documente. Ancheta are implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate. Din distribuţia filmului fac parte Emilian Oprea, Mihai Constantin, Olga Delia Mateescu şi Dan Condurache. Filmul De ce eu? a avut premiera mondială la ediţia din acest an a festivalului de film de la Berlin.

VIENNALE 2015 prezintă 300 de producţii cinematografice în secţiunile lungmetraje, scurtmetraje şi documentare, la proiecţiile cărora participă 102 reprezentanţi ai industriei cinematografice, actori şi regizori. Festivalul cuprinde categoria specială TRIBUTE, dedicată actriţei Nathalie Tippi Hedren, regizorului independent Raúl Perrone şi cineastului Manoel de Oliveira, secţiunea IN FOCUS, ce prezintă opera regizorului uruguaian Federico Veiroj şi secţiunea SPECIAL PROGRAMS, ce include filme realizate în Grecia în perioada 2005-2015.

Detalii despre VIENNALE 2015 şi programul complet al proiecţiilor de filme pot fi găsite pe pagina: http://www.viennale.at/en și pe www.rkiwien.at // www.facebook.com/RKIWien.ICRViena .