Trei galerii românești la Târgul de Artă Contemporană ARCO Madrid

Trei galerii romanesti la Targul de Arta Contemporana ARCO Madrid Trei galerii romanesti la Targul de Arta Contemporana ARCO Madrid

Galeriile IVAN (București), Plan B (Cluja-Napoca / Berlin) și SABOT (Cluj-Napoca) participă la cel mai important târg de artă contemporană din Peninsula Iberică, Târgul Internațional de Artă Contemporană ARCO Madrid, în perioada 22-26 de februarie 2017. Cele trei galerii românești vor expune la Madrid lucrări ale artiștilor Horia Bernea, Ștefan Sava, Mihai Olos, Radu Comșa și Lucie Fontaine.

Prezența la târg a celor trei galerii se realizează cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid, care, în urma unui apel la candidaturi lansat în luna iunie 2016, susține galeriile selectate de către Comitetul de organizare al Târgului ARCO conform criteriilor proprii.

Galeria IVAN revine la ARCO cu doi artiști: Horia Bernea și Ștefan Sava. Conceptul standului își propune o întâlnire spațială și simbolică între doi artiști cu pregătiri și interese diferite, dar care au un punct de întâlnire în căutarea a noi modalități de transpunere conceptuală și vizuală a fațetelor realității. Lucrările lui Horia Bernea ce vor fi expuse, din perioada anilor '60-'70, ilustrează explorările experimentale, conceptuale și pop mai puțin prezentate în expoziții internaționale. Reprezentant al conceptualismului în perioada comunistă, în anii de relativ dezgheț, Bernea a elaborat un program de cercetare artistică pe care l-a numit "iconografie post-cognitivă", reflectat în desene, picturi și alte medii. Tânărul artist Ștefan Sava se află într-un demers de investigare teoretică a consecințelor traumatice ale calamităților istorice ale secolului XX și a istoriei personale, prin fotografie, video, performance și instalații.

Galeria Plan B va prezenta în cadrul standului opera artistică a lui Mihai Olos. Născut la Baia Mare în 1940, artistul a activat atât în România, cât și în Germania, în perioada 1979-2000. Creația sa traversează diverse medii, de la pictură, desen, performance, happening până la literatură, și explorează diverse tendințe stilistice, de la conceptualism la minimalism. La standul Galeriei Plan B de la Târgul ARCO va fi prezentat conceputul "Olospolis" dezvoltat de artist îndeosebi în perioada 1970-1990 care, inspirat din sculptura în lemn maramureșeană, convertește structura obiectelor simbolice tradiționale în modele pentru o construcție urbană a viitorului. Influența constructivismului, a abstracționismului în lucrările sale, dar și implicarea sa socială, l-au propulsat printre liderii generații sale artistice. Participarea sa la Documenta 6, în 1977, l-a apropiat de Joseph Beuys, un admirator al sculpturilor și acționismului său. O retrospectivă Mihai Olos este în curs la Muzeul Național de Artă Contemporană, în curatorierea directorului său, Călin Dan. 

Galeria SABOT va prezenta doi artiști tineri, Radu Comșa și Lucie Fontaine. Radu Comșa (n. 1975), activează în Cluj-Napoca. A expus în Ungaria, Danemarca, Polonia, Italia, Cehia, Statele Unite, în expoziții de grup sau individuale. Pornind de la arhitectura modernistă ori muzica atonală, artistul realizează "transpuneri" de pe diverse materiale (ciment, textile) și forme. Lucie Fontaine (n. 1982, Colmar) activează în Franța și Italia și a expus de-a lungul timpului la galeria Marianne Boesky din New York, Galerie Perrotin din Paris, Artport în Tel Aviv, iar în perioada următoare își va prezenta lucrările în Bali, Indonezia, și Tokyo.

36 FERIA INTERNACIONAL DE ARTE CONTEMPORÁNEO 22 - 26 februarie 2017

Acces doar pentru profesioniști: Miercuri 22 și joi 23 februarie, în intervalul orar 12 - 20h

Acces pentru public:

Vineri 24, sâmbătă 25 și duminică 26, în intervalul orar 12-20h.

Inaugurarea oficială, joi 23 februarie, la ora 10:00, doar cu invitație exclusivă pentru inaugurare.

Adresă: Feria de Madrid Pabellones 7 y 9 www.arco.ifema.es

Intrarea se face pe bază de bilet. Pentru mai multe detalii referitoare la tarifele practicate, vă rugăm să accesati  pagina de Internet ARCO:

http://www.ifema.es/arcomadrid_01/Visitantes/PublicoGeneral/index.htm