Trei documentare românești în premieră la Festivalul Internațional de Film de la Cracovia

Cea de-a 65-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Cracovia are loc în perioada 25 mai – 1 iunie. Institutul Cultural Român de la Varșovia sprijină participarea tinerilor regizori români ale căror filme au fost selectate în secțiunile competiționale ale Festivalului. Trei filme documentare românești se numără între peliculele calificate în competițiile festivalului.

Două din cele trei pelicule românești care vor prezentate în premieră la Cracovia concurează pentru Premiul pentru cel mai bun documentar:

· După cioate / Tooth and Nail, regia Mihai Dragolea, Radu Mocanu, România, 84', 2025 – filmul este prezentat la Cracovia în premieră mondială.

Documentarul prezintă lupta fără compromisuri a lui Tiberiu împotriva corupției sistemice din silvicultura românească, care permite tăierea ilegală a celor mai vechi păduri primare din Uniunea Europeană. Regizorii și jurnaliștii Mihai Deagolea și Radu Mocanu îl însoțesc pe activist cu o cameră de filmat, înregistrând lupta sa zilnică împotriva mafiei lemnului din România, confruntările violente și activitățile de social media prin care încearcă să facă publică problema la nivel național și european. Călătoria lor ia o turnură dramatică atunci când, în mijlocul unei păduri, cei trei sunt atacați de un grup de 12 indivizi furioși. Camerele sunt distruse, iar toate materialele filmate sunt pierdute. În fața acestei realități dure, fiecare dintre ei încearcă să gestioneze situația cum știe mai bine, confruntându-se cu propriile îndoieli și limite.

După cioate va fi proiectat în datele de 28 și 30 mai, iar proiecția din 28 mai va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizorii Mihai Dragolea și Radu Mocanu.

· Tata, regia Lina Vdovîi, Radu Ciorniciuc, România, 83', 2024 – filmul este prezentat în premieră poloneză

În Tata, o poveste personală de violență și separare se împletește cu o investigație de tip reportaj, creând o imagine emoționantă a relațiilor familiale dificile. Protagonista trebuie nu numai să-și confrunte trecutul, ci și să se regăsească într-un nou rol - cel de viitoare mamă. Jurnalista din Moldova, înstrăinată de tatăl ei, emigrat în Italia de ani buni, descoperă că acesta a devenit victimă a unor abuzuri la locul de muncă. Odată cu decizia de a-l ajuta să-și expună angajatorul și să caute protecție legală, rănile trecutului se redeschid și începe o călătorie paralelă în prezentul și trecutul marcat de violență.

Tata este proiectat în datele de 25 și 29 mai, iar proiecția din 29 maiva fi urmată de o sesiune Q&A cu regizorii Lina Vdovîi și Radu Ciorniciuc.

Concursul internațional de documente muzicale DocFilmMusic include:

· CALIU: Nicidecum altceva, ce să fac altceva / Caliu: Nothing Else, What Else Can I Do?, regia Simona Constantin, România, 90', 2025 – filmul este prezentat în premieră poloneză

Filmul este un portret în toată regula al unui artist genial și al unui om dificil, compus din amintiri colorate, planuri de anvergură și observații asupra vieții cotidiene românești. Incapabil să accepte că zilele sale de glorie s-au dus demult, „regele viorii” Caliu are nevoie să se reinventeze. Pendulând între provocările din prezent și amintirile din cariera sa internațională, pentru Caliu doar muzica a rămas la fel.

CALIU: Nicidecum altceva, ce să fac altceva va fi proiectat în datele de 27 și 30 mai, iar proiecția din 30 mai va fi urmată de o sesiune Q&A cu regizoarea Simona Constantin.

Festivalul Internațional de Film de la Cracovia este unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa și din lume, cu o istorie bogată care datează din 1961. Este unul dintre cele mai vechi festivaluri dedicate documentarelor, filmelor de animație și scurtmetrajelor de ficțiune.Este un festival care califică filmele pentru Premiile Oscar la categoriile lungmetraj documentar și scurtmetraj (ficțiune, animație, documentar) și recomandă filme pentru Premiile Academiei Europene de Filmfiind o rampă de lansare pentru tineri cineaști și operele lor.

Producțiile și cineaștii români sunt invitați an de an la acest festival, fie în secțiuni competitive, fie în jurii, fie la evenimentele adresate industriei.

În 2024, Institutul Cultural Român de la Varșovia a organizat secțiunea la care România a fost țară invitată. Anul trecut au fost prezentate 10 producții românești, iar la discuții cu publicul și întâlniri profesionale au participat, printre alții, Dana Bunescu, Cătălina Tesăr, Monica Lăzurean-Gorgan, Irina Malcea, Cristina Badea, Botond Püsök, Andrei Dăscălescu.