Trei artiști lirici români la Festivalul Operei Israeliene de la Masada

Grație colaborării dintre Opera Națională Israeliană din Tel Aviv și Institutul Cultural Român, trei interpreți lirici români dețin roluri principale în opera Traviata de Giuseppe Verdi, prezentată în cadrul Festivalului Operei Israeliene de la Masada, Israel, desfășurat în perioada 12-17 iunie 2014.
Rolul Violetei este interpretat, alternativ, de soprana Elena Mosuc și de soprana Aurelia Florian. Baritonul Operei Naționale din București, Ionuț Pascu, va interpreta rolul Germont. Dirijor este Daniel Oren, cunoscut publicului român de la Festivalul Internațional „George Enescu”, spectacolul reunind artiști din Elveția, Polonia, Spania, Rusia, Ucraina, România și Israel.
Participarea românească este sprijinită de Ambasada României în Israel și Institutul Cultural Român de la Tel Aviv. Colaborarea ICR Tel Aviv cu Opera Națională Israeliană din Tel Aviv, pentru stagiunea 2013-2014, a cuprins prezența a patru artiști români de operă: baritonul Ionuț Pascu, tenorul Cristian Mogoșan, soprana Aurelia Florian și soprana Elena Mosuc, distribuiți în roluri pincipale din patru producții internaționale ale Operei Israeliene din Tel Aviv: Bal Mascat de Giuseppe Verdi, Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach, Boema de Giacomo Puccini și Traviata de Giuseppe Verdi.
Prezența artiștilor lirici români în acest proiect face parte din seria evenimentelor care marchează zece ani de la înființarea ICR Tel Aviv și se desfășoară sub înaltul patronaj al Ministerului Afacerilor Externe.
Masada a fost o fortăreață antică cu o poziție strategică însemnată, pe o colină situată la marginea de răsărit a pustiului Iudeei, pe malul vestic al Mării Moarte. Fortăreața Masada a fost redescoperită în anul 1838, devenind un atractiv loc turistic. În anul 2001, Masada a fost înregistrată în lista patrimoniului UNESCO.


***

Soprana Elena Mosuc a absolvit cursurile Conservatorului „George Enescu” de la Iași și a obținut titlul de doctor în muzică în anul 2009. În anul 2005, Președintele României i-a acordat titlul de „Ofițer al Artelor”. Încă de la debut, soprana Elena Mosuc apare constant în roluri principale pe scena Operei din Zurich. De asemenea, s-a remarcat în roluri principle din producții internationale pe scene de mare prestigiu, cum ar fi Opera Scala din Milano, Royal Opera House Covent Garden, Opera de Stat din Berlin, Opera de Stat din Viena și multe altele. A colaborat cu regizori prestigioși ca Franco Zeffirelli, Liliana Cavani, Ruth Berghaus, Sven-Eric Bechtolf, Stefan Herheim, Martin Kusej, în spectacole dirijate de nume sonore, dintre care menționăm Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Fabio Luisi, Lorin Maazel, Gustavo Dudamel, Daniel Harding. Elena Mosuc și-a consolidat reputația ca una dintre cele mai expresive soprane prin roluri principale în opere ca Traviata, Lucia di Lamermoor, Carmen, Don Giovanni și multe altele.
Soprana Aurelia Florian s-a născut în România. A absolvit cursurile de muzică ale Universității din Brașov și a studiat cu suprana Mariana Nicolesco. A fost premiată la concursuri internationale, dintre care amintim Premiul I la „Concorso Spiros Argiris in Sarzana” și Premiul I la Concursul de interpretare Hariclea Darclée, în 2007. Între anii 2008-2010, Aurelia Florian s-a remarcat pe scena Operei Naționale din București în rolul Norina din „Don Pasquale” și rolurile principale din „Parisina dțEste” și „Gema di Vergi” de Donizetti. De asemenea, repertoriul său cuprinde roluri în compoziții dificile, ca Simfonia a IV-a de Gustav Malher și rolul principal în opera „Celan” d Peter Ruzicka. În anul 2013, s-a remarcat în rolul principal din „Luisa Miller” de Giuseppe Verdi și în rolul principal din „Traviata”.
Baritonul Ionuț Pascu este prim solist al Operei Naționale din București. A absolvit cursurile Universității de Muzică din București în anul 2001. Şi-a început cariera artistică la Opera din Constanța interpretând roluri în „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart și „La bohème” (Marcello) de Giacomo Puccini. De asemenea, a fost distribuit în diverse roluri în „Il Trovatore” (Count di Luna), „Le nozze di Figaro” (Figaro), „Madame Butterfly” (Sharpless), „Cavalleria Rusticana” (Alfio) și „Carmen” (Escamillo) precum și în „Die Fledermaus” (Dr. Falke, Eisenstein), „Die Zauberflöte” (Papageno) și „Das Land des Lächelns" (Gustl). A făcut numeroase turnee în Olanda, Germania, Korea, Italia, Macedonia, Ungaria și Albania. Din octombrie 2005, Ionuț Pascu își desfășoară activitatea la Opera din București. Pe lângă cariera sa de artist liric, a absolvit cu succes studiile la Conservatorul „G. Verdi“ din Milano, specializarea artă şi tehnică dirijorală. Ionuţ Pascu a colaborat, printre altele, cu Opera din Sydney şi cu Scala din Milano, precum și cu Opera Naţională Israeliană pentru producţiile internaţionale La bohème, Lucia di Lammermoor, Pagliacci, Cavalleria Rusticana.
Programul reprezentațiilor, precum și detalii despre bilete: www.israel-opera.co.il