Trei artiste din Cluj reinterpretează IA

Trei artiste din Cluj reinterpreteaza IA

Expoziția MĂIASTRA, ediția a VI-a, deschisă în perioada 5 iulie - 8 septembrie la Galeria Galateca, reinterpretează tematica identitară dintr-o nouă perspectivă. Cele trei artiste din Cluj, câstigătoare ale apelului de proiecte IA – Altfel, Ioana Olahuț, Elena Ilash şi Alexandra Mureșan, aparțin unor diferite categorii artistice şi propun un concept original, despre care vor vorbi joi, 2 august, ora 18:00.

Instalația MĂIASTRA. IA-Altfel/EA-Altfel cuprinde lucrări de pictură, sculptură, în tehnică mixtă, fier și sticlă. Ioana Olahuţ, Elena Ilash și Alexandra Mureșan sunt câștigătoarele apelului de proiecte lansat de Galeria Galateca în acest an pentru conceptul MĂIASTRA. A șasea ediție a manifestării s-a dorit a fi o abordare dintr-o perspectivă diferită, care să completeze conceptele create de Galeria Galateca până acum.

Elena Ilash: Făuresc obiecte, forme în care tumultul de conexiuni, întâlnirile dintre planuri și materii constituie un amalgam de elemente formale, care sunt suspendate în spațiu într-o coborâre gravitațională sau într-o sens crescător. Transpunerile mele sunt de cele mai multe ori o negare a plinului, o absență a unui corp propriu-zis, detalii anatomice care forme organice în spațiu. Există fragmente ale unor ideale creaturi, o expresie de a fi, de a exista altfel. E nevoia căutării identității, căutarea întregului, în fapt un experiment personal al abordării plasticităţii senzoriale a spațiului”.

Ioana Olahuț: Cu o apetență deosebită pentru tot ce este bine gândit și cu o afecțiune continuă vizavi de tot ce e produs manual, arta pendulează între pictură, scenografie și instalație, provocând conviețuirea intimă a unor elemente provenite din lumi aparent diametral opuse, care creează prin asociere noi spații conceptuale, emoționale și estetice. Relevante pentru dimensiunea contemporană a conceptului de metamorfoză, ultimele sale lucrări sunt reflecții vizuale asupra graniței fragile dintre natural și artificial, asupra riturilor de trecere, indiferent că sunt de natură biologică, psihologică sau socială, asupra experienţelor-limită care încremenesc ori accelerează dezvoltarea, dezvăluind o lume a muchiilor existenţiale”.

Alexandra Mureșan. Parafrazându-l pe Andre Malraux, eu cred că secolul XXI va fi un secol al sticlei sau nu va fi deloc. Iar asta pentru că sticla stă sub semnul transparenţei, ca și democraţia. Ca și iubirea. Dar, cum spunea un poet român. Garantul privirii în afară este privirea înlăuntru”.

Galateca organizează acest proiect în colaborare cu Neo Art, IMDD, Institutul Cultural Român și Uniunea Artiștilor Plastici din România, cu titlul IA-ALTFEL, în perioada 5 iulie - 8 septembrie 2018.

Programul Măiastra – Povestea nespusă a iei” aduce în centrul atenţiei ia că simbol identitar şi obiect de artă. Iniţiat de Galeria Galateca in anul 2013, programul a generat zeci de proiecte şi expoziţii în ţară şi în străinătate, adunând laolaltă zici de artişti, designeri, curatori, bazându-se pe recuperarea identitară.