Transylvania la ICR Londra

Autoarea britanică Bronwen Riley a lansat miercuri 11 iunie albumul Transylvania, la ICR Londra. Albumul se bucură de ilustraţia reputatului fotograf român Dan Dinescu.

Mulţi străini cred că Transilvania este o ţară imaginară, unde s-a născut Dracula sau unde trăiesc dragonii din Harry Potter. Pentru Bronwen Riley, însă, Transilvania adevărată este un loc în care realitatea depăşeşte ficţiunea. Absolventă de studii clasice la Oxford şi specializată în arta post-bizantină din România la Courtauld Institute, Riley este captivată de România de mai bine de zece ani. A locuit alături de ţăranii din Apuseni, studiind tradiţii şi credinţe locale, şi a condus vizite culturale în această zonă, pentru a o face cunoscută.

Acum, albumul ei – apărut la editura londoneză Frances Lincoln şi distribuit prin marile reţele internaţionale de carte, cum ar fi Barnes and Noble sau Amazon – fixează în cuvinte şi imagini o civilizaţie rurală pe cale de dispariţie.

"Mulţumită lui Bram Stoker, Peter Cushing şi multor altor agenţi publicitari ai lui Dracula, Transilvania rămâne pentru mulţi mai degrabă un spaţiu mitologic decât unul real. Istoria şi geografia au colaborat la păstrarea trecutului pe acest dintre creştinism şi Islam. În , Bronwen Riley scrie într-o manieră superbă despre fascinaţia ei pentru peisajele, obiceiurile şi – mai ales – oamenii Transilvaniei, aflaţi acum în faţa unui alt prag, acela al modernităţii care şi-a făcut în sfârşit apariţia şi în cele mai îndepărtate colţuri ale României, prin amabilitatea UE. Fotografia lui Dan Dinescu este pur şi simplu uluitoare." The Independent

Cu ocazia lansării, formaţia de muzică balcanică Mukka a oferit un recital de balade din Transilvania.

Evenimentul de la ICR Londra a făcut parte parte din programul "Romania Days in the UK" organizat de British Romanian Chamber of Commerce cu ocazia celei de-a zecea aniversari de la înfiinţare.

Pentru mai multe detalii vă rugăm vizitaţi: www.icr-london.co.uk