Transmisiuni în direct, în țară și în străinătate, în cadrul Festivalului Național de Teatru

Transmisiuni in direct, in tara si in strainatate, in cadrul Festivalului National de Teatru

Institutul Cultural Român este partener al Festivalului Naţional de Teatru, desfășurat în perioada 23 octombrie – 1 noiembrie 2015 la Bucureşti. FNT oferă publicului posibilitatea de a viziona 44 de spectacole selecţionate din stagiunea 2014-2015, trei producţii invitate din străinătate („Frontul” / Front – regia Luk Perceval, „War” / Războiul - regia: Vladimir Pankov şi „Tiger”, după „Tigrul sibian” de Gianina Cărbunariu, în regia Sofiei Jupither – Suedia), dar şi multe evenimente care vor face din a 25-a ediţie FNT o adevărată sărbătoare dedicată artei.


Anul acesta, la jubileu, Festivalul îşi propune nu doar să fie în strictă actualitate, ci şi să aducă un tribut memoriei teatrului românesc. Astfel, prin cele zece expoziţii de fotografie şi plastică deschise pe toată perioada evenimentului vom oferi ocazia publicului să-şi aducă aminte atât de mari nume ale teatrului, prematur dispărute dintre noi, precum Gina Patrichi, Amza Pellea, Ştefan Iordache, George Constantin sau Gellu Naum, cât şi să se bucure de universul complex, inedit, al unor mari personalităţi ale scenei contemporane: o întreagă „Lume” – aşa cum o vede Silviu Purcărete în 70 de fotografii expuse în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti sau desenele lui Horaţiu Mălăele – care va prezenta în spaţiile afine sălii Studio un alt mod de a sintetiza lumea noastră, prin intermediul a 40 de lucrări de grafică şi caricatură: „Graficaturi”.


FNT este conectat la cele mai noi mijloace de transmisiune în direct, puse la dispoziție cu generozitate de Grand Cinema & More din Băneasa Shopping City. Astfel, Festivalul National de Teatru lansează, în premieră absolută în România, transmisii directe în țară și în străinătate ale unora dintre cele mai râvnite spectacole înscrise în program: „Mein Kampf”, producție a Teatrului Național din Cluj-Napoca (spectacolul de deschidere a Festivalului), „Steaua fără nume”, producție a Centrului Cultural European pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din București, precum și spectacolul „Bizoni. Fabula urbană #2”, producție a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu. Transmisiunile în direct vor putea fi urmărite în cinci mari orașe ale țării (București, Brașov, Constanța, Pitești, Timișoara), dar și în străinătate, printr-un parteneriat cu Institutul Cultural Român, care va facilita vizionarea acestor transmisii în spațiile ICR Viena, ICR Londra și ale Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.
Seria de transmisiuni în direct va debuta pe 23 octombrie, la ora 20:00, cu difuzarea piesei „Mein Kampf” de George Tabori, în regia lui Alexandru Dabija, producţie a Teatrului Naţional Cluj-Napoca, care va deschide Festivalul Naţional de Teatru pe scena Teatrulului „I.L.Caragiale” din Bucureşti. Transmisiunile continuă vineri, 30 octombrie, ora 19.00 cu spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, pus în scenă de Victor Ioan Frunză, la Centrul Cultural European pentru UNESCO din Capitală. „BIZONI Fabulă urbană #2” după Pau Miró, realizat de Radu Afrim la Sibiu cu trupa Teatrului Naţional „Radu Stanca”, va încheia seria de difuzări în direct a Festivalului Naţional de Teatru, în seara zilei de 1 noiembrie, începând cu ora 20:00.

O necesară retrospectivă a expoziţiilor prezentate la Quadrienala de scenografie şi arhitectură de teatru de la Praga, ediţia 2015 îşi va afla locul, pe toată durata Festivalului, în foaierul sălii Studio a Teatrului Odeon. „Rădăcini” şi „Libertate” - expoziţii organizate în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Foaierul Teatrului de Comedie găzduieşte un eveniment expoxiţional multimedia – „Comedia Remix” – despre naşterea şi creşterea acestui teatru ce-a fost şi rămâne un fenomen în mişcarea teatrală românească.

Expoziţia dedicată aniversării a 25 de ani de FNT – „Afişele vremii. Vremea teatrului” cuprinde o selecţie de afişe de festival, sau ale spectacolelor prezentate în FNT în perioada 1990-2014, care va da viaţă şi culoare Pasajului Universităţii, transformat pe durata Festivalului în „Pasajul FNT”. Ea va fi completată de o expoziţie virtuală de fotografie de teatru (imagini din spectacolele selecţionate în cele 24 de ediţii) – intitulată „25 de ani de FNT. O istorie în imagini”, realizată de Mihaela Marin, care va rula atât în Pasajul FNT, în foaierele teatrelor partenere, precum şi pe site-ul www.fnt.ro

Seria Conferinţelor FNT va fi deschisă de un „Fals proiect de doctorat” – o conferinţă – atelier de rostire a poeziei susţinută de actorul Ion Caramitru.

Festivalul are ca temă o realitate extrem de actuală şi care ne afectează pe toţi, cea a Conflictului – care se regăseşte şi în multe dintre spectacolele festivalului: „Război. Conflict. Teatru” – o dezbatere despre cum şi dacă poate teatrul să atenueze diversele forme de violenţă din viaţa noastra de zi cu zi, să readucă armonia între oameni.

UNITER invită la o dezbatere sub tilul; „Teatrul Nostru”, în care se va discuta despre promovarea spectacolului de teatru în media şi creşterea finanţărilor private pentru teatre. Cu această ocazie UNITER lansează un nou portal online – mystage.ro – care-şi propune să fie o rampă centrală de promovare, informare, distribuţie şi finanţare pentru proiectele de teatru românesc.

În colaborare cu Institutul Polonez, Festivalul propune conferinţa „Teatrul şi memoria” – 250 de ani de teatru de stat în Polonia, susţinută de dramaturgul şi criticul de teatru Piotr Gruszczyński. Evenimentul va fi urmat de proiecţia filmului „(A)pollonia” de Krzysztof Warlikowski.

Lansările de carte vor avea o pondere importantă în evenimentele desfăşurate în cele zece zile de Festival, fiind lansate 17 volume.

Invitaţii străini vor avea un cuvânt important de spus în cadrul Festivalului, nu doar prin intermediul celor trei spectacole din străinătate, ci şi prin personalităţile care vor ajunge la Bucureşti cu această ocazie. Unii dintre aceştia vor avea şi întâlniri teatrale cu tineri actori români. Atelierul de creaţie susţinut de regizorul Luk Perceval, intitulat „Peace for the monkey mind”/„O minte liniştită, perfect concentrată”, va constitui un alt moment reprezentativ al Festivalului. Cunoscutul regizor belgian va împărtăşi celor zece actori aleşi soluţiile proprii, rezultate dintr-o intensă experienţă artistică, pentru o îmbinare armonioasă între tehnici de yoga și lucrul cu actorii pe texte de William Shakespeare și Jon Fosse.

Spectacolul „Tiger”/„Tigrul”, invitat din Suedia, este cea mai recentă montare europeană a textului dramatic „Tigrul sibian" de Gianina Cărbunariu, în regia Sofiei Jupither, pus în scenă la Teatrul Dramatic Regal din Stockholm. Proiectul este o colaborare a Institutului Cultural Român cu producătorii spectacolului şi Teatrul Regal suedez, prin programul internaţional de întâlniri cu profesioniştii „Dramaten&”. Textul are forma unui fals documentar de investigaţie unde toţi martorii sunt intervievaţi după ce, într-un mic oraş, un tigru fuge de la grădina zoologică. Spectacolul aduce în discuţie reacţia grupurilor sociale compacte faţă de elementul diferit, străin, necunoscut.
FNT 2015 - ediţia a 25-a
desfăşurată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis
Produs de UNITER, ARCUB şi Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti şi finanţat de Ministerul Culturii şi Primăria Municipiului Bucureşti, Festivalul Naţional de Teatru va avea loc în perioada 23 octombrie – 1 noiembrie 2015. Partener: Institutul Cultural Român.
Directorul artistic al Festivalului este criticul de teatru Marina Constantinescu.

Detalieri ale evenimentelor prezentate şi datele desfăşurării lor pot fi accesate pe www.fnt.ro şi pe pagina de facebook a Festivalului Naţional de Teatru.