Tradiții de primăvară sărbătorite la ICR Istanbul

ICR Istanbul a găzduit vineri, 1 martie 2013, pentru al treilea an consecutiv, Târgul de Primăvară, eveniment dedicat celebrării primăverii si mamei, în colaborare cu Comunitatea Ortodoxă Română din Turcia, Consulatul General al României în Istanbul si cu asociatia diasporei române din Istanbul, Asociatia România pentru Asistentă si Solidaritate Socială.

Membrii diasporei române, reprezentantii misiunii diplomatice române din Istanbul, participantii la cursurile de limbă română si publicul local au început prima zi de primăvară la Istanbul cu flori si traditionalele mărtisoare pregătite si oferite de organizatori. Protocolul evenimentului a fost asigurat de asociatia diasporei române din Istanbul si de Consulatul General al României la Istanbul.

Programul a cuprins o demonstraţie de artă culinară prezentată de Adriana Boghiu Akkalp, cofetar patiser și membră a diasporei române din Turcia, care a preparat în faţa audienţei tradiționalii mucenici moldovenești.

În ultima parte a evenimentului copiii diasporei române din Turcia au sustinut programul artistic „Un mărţişor, o floare, o rază de soare”, sub îndrumarea doamnei profesor Andreea Vlad, titulara cursurilor de limba română organizate de ICR Istanbul si membră a diasporei. Au fost recitate poezii dedicate Zilei Femeii şi a fost prezentată sceneta Legenda mărţişorului, adaptată după un mit din Bucovina care ilustrează personificarea mărţişorului.

La eveniment au fost prezente aproximativ 80 de persoane, care s-au declarat impresionate de prestaţia copiilor şi de inspiratul decor de primăvară realizat de Teodora-Flavia Romocia, studentă la Facultatea de Arte “Mimar Sinan” din Istanbul.

Cu ocazia Mărtisorului, ICR Istanbul a trimis tuturor colaboratorilor locali o felicitare electronică în care era explicată semnificatia acestei sărbători.