Tradiţie şi Spiritualitate românească în comunităţile româneşti din diaspora

Cu ocazia apropiatelor sărbători pascale, Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Ţării, a organizat pentru comunităţile româneşti din Portugalia două concerte cu muzică religioasă susţinut de corala bărbătească "Armonia". Concertele au avut loc în data de 4 aprilie 2009, la Sé Catedral, iar în data de 5 aprilie, la Basilica da Estrela. Evenimentele, organizate în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului şi cu biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică" din Lisabona, fac parte din programul Tradiţie şi Spiritualitate românească în comunităţile româneşti din diaspora.
Concertele din data de 4 aprilie 2009 (Sé Catedral) şi din data de 5 aprilie 2009 (Basilica de Estrela) au beneficiat de prezenţa a 700 de persoane, români şi portughezi, diplomaţi, a IPS Teodosie, a Excelenţei Sale Ambasadorul României la Lisabona Gabriel Gafiţa, precum şi a unor reperzentanţi şi oficiali ai bisericii catolice portugheze.
Profitând de această ocazie, în data de 5 aprilie 2009, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică", lăcaş de cult ce aparţine comunităţii ortodoxe române din Lisabona.
Corala bărbătească „Armonia" a fost înfiinţată în anul 2001 şi a avut turnee în ţară şi străinătate, obţinând numeroase premii. Corala „Armonia" numără 22 de membri: preoţi, diaconi şi studenţi ai Facultăţii de Teologie. Îndrumată de către Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi condusă de arhidiaconul Iulian Dumitru, formaţia abordează un repertoriu diversificat, alcătuit din piese religioase, folclor românesc, colinde româneşti şi străine, precum şi piese din repertoriul clasic universal. Din programul susţinut la Lisabona amintim piese precum: „O cruz fiel" (portugheză), „Priveşte din cer", „Clopote de seară", „Mare eşti Doamne", „O Sacrum Convivium", „Dank sei Dir Herr", „Libera-me Domine", „O ma joe" etc.
În Lisabona şi în împrejurimi trăiesc 40.000 de români, majoritatea ortodocşi. Slujbele se desfăşoară în biserici catolice, puse la dispoziţia comunităţilor româneşti şi adaptate, pe cât posibil, slujirii ortodoxe.