Toate medaliile de aur: Bursa Societăţii Enescu şi Nelly Miricioiu la ICR Londra

La sfârşit de an, ICR Londra a programat Gala Societăţii Enescu – care s-a bucurat pe 4 decembrie de un succes răsunător.
Acesta se datorează întâlnirii mai multor oameni şi evenimente fericite:

În primul rând, Gala a avut ca oaspete pe soprana Nelly Miricioiu
, cu un recital excepţional de bel canto, arii celebre şi piese muzicale româneşti. Nelly Miricioiu este una din marile voci ale scenei de operă din lume, unde a cântat alături de Jose Carreras, Placido Domingo, Rento Bruson, Roberto Alagna sau Franco Bonisooli. Cu câteva luni în urmă a triumfat la Queen Elizabeth Hall in Macbeth. La Institut, acompaniată la pian de David Harper, La Miricioiu – cum o numesc admiratorii – a cântat un program de o întindere şi complexitate care a copleşit audienţa: românii Enescu, Bretan şi Brediceanu au strălucit prin glasul doamnei Miricioiu alături de Rossini, Rodrigo, Meyerbeer, Bellini, Donizetti şi Verdi.
Apoi, scriitorul şi jurnalistul Noel Malcolm
, cercetător la All Souls College Oxford şi biograful lui Enescu in Marea Britanie, a anunţat vestea pentru care Institutul lucrase mai bine de un an: înfiinţarea la Londra a Bursei Societăţii Enescu, ca parteneriat între ICR Londra şi venerabila Royal Academy of Music. Bursa este susţinută financiar de ICR Londra şi se va acorda începând cu septembrie 2009 unui student în anul I - indiferent de naţionalitate - care reuşeşte să treacă de foarte riguroasele examene şi audiţii organizate de Academia Regală de Muzică. Câştigătorul va face parte din Societatea Enescu la ICR Londra şi va include în programul de studiu şi al viitoarelor concerte lucrări de Enescu.
Acest eveniment celebrat la Gala Enescu a fost salutat printr-un mesaj trimis de ASR Principesa Margareta a României
, care în 2007 a acceptat invitaţia ICR Londra de a deveni Patronul Societăţii Enescu. Casa Regală continuă astfel o frumoasă tradiţie de sprijin atât a marelui Enescu cât şi a culturii române în context internaţional. Prezent la Gală, Ambasadorul României dr. Ion Jinga a omagiat proiectul Enescu şi a acordat un interviu echipei TVR care a fost partener media al acestui eveniment cultural.
Timp de 4 ore sala de concerte a Institutului din faimosul Belgrave Square a fost sub asediu, ne spune Gabriela Massaci, directorul ICR Londra
. Am fost fericiţi (şi puţin ingrijoraţi!) să primim în sală, pe holuri, în culise peste 250 de persoane - iubitori de muzică, critici muzicali, compozitori, studenţi, profesori ai Academiei Regale de Muzică, diplomaţi – senin 'înghesuiţi' într-un spaţiu oficial de 130 de locuri, corespunzător unui concert cameral. Cred că am fost de-a binelea 'în ilegalitate' - dar absolut într-o cauză foarte bună! Publicul britanic începe să cunoască sau descoperă cu mirare că în patrimoniul artistic de vârf al lumii se află multe valori de cultură românească. Pentru noi George Enescu este 'capul de pod' spre teritoriile lor, populate de nume mari, arhi-cunoscute – şi unde ne dorim ca Enescu sa îşi regăsească locul meritat. ICR Londra pregateşte un film despre sezonul Enescu 2007/2008. Până atunci, cele mai elocvente mesaje ne vin prin scrisorile celor ce au luat parte la eveniment:

David Nice, critic muzical
: Bravo pentru recitalul anului! Un program incredibil (pentru mine lady Macbeth şi simplicitatea excepţională a pieselor enesciene) – puţini muzicieni comunică precum Nelly Miricioiu! Jacqueline Cuthbert, profesor: Tot ce ştiam înainte despre România era legat de micii orfani – ştiu acum însă o mulţime de lucruri extraordinare despre poporul vostru talentat si fermecător... Uitaţi-vă ce distanţă aţi străbătut de anul trecut şi câtă lume vrea să vină la evenimentele voastre. Ce concert briliant aţi avut în această seară! Vă rog să continuaţi aceste programe care întind poduri între comunităţi şi ţări. Ce faceţi voi la Institut e fără de preţ, avem nevoie de voi. Julian Berkley, muzician (fiul compozitorului Lenox Berkley): o seară olimpică! personal am adorat Don Carlos, cântecele Enescu şi bucata în stil popular, fără acompaniament. un triumf pentru Nelly – de forţă, hotărâre, curaj, credinţă şi enormă muncă şi talent! Nu doar aţi alergat până la capăt această cursă grea, dar aţi câştigat şi toate medaliile de aur!
Detalii despre Gala Enescu la www.icr-london.co.uk