Toamna românească la Zikhron Ya'akov

Toamna romaneasca la Zikhron Ya'akov

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Primăria Zikhron Ya'akov, AMIR (Organizația Israelienilor Originari din România) și HOR Israel (Hitachdut Olei Romania), a organizat, în data de 27 septembrie, un eveniment de amploare, dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri, cu titlul Toamna românească la Zikhron Ya'akov. Centenarul României moderne coincide cu aniversarea, în anul 2018, a 70 de ani de la înființarea statului Israel, precum și cu împlinirea a 70 de ani de neîntrerupte relații diplomatice româno-israeliene. Evenimentele au fost organizate în aer liber, în spații situate în zona pietonală a orașului turistic Zikhron Ya'akov, ale cărui baze au fost puse de evrei veniți din România, primăria orașului dorind să valorifice această importantă moștenire istorică.

În cadrul proiectului Toamna românească la Zikhron Ya'akov au avut loc, de-a lungul străzii pietonale centrale, următoarele manifestări: concerte de muzică tradițională românească susținute de Ansamblul folcloric Păunița din Sângeorz-Băi, „Covorașele zburătoare”, atelier de confecționat semne de carte, susținut de Beatrice Iordan, concerte ale grupului „Trei Parale” cu muzica lăutarilor și a klezmer-ilor din Moldova și Valahia secolului al XIX-lea, „Păpușa românească”, atelier de confecționare a păpușilor îmbrăcate în port popular românesc realizat de Andrea Meiu, proiecția filmului Aliyah Dada, în regia Oanei Giurgiu, fotografie de epocă în costume aflate în colecția Muzeului Primei Aliyah, „Povești românești”, performance susținut de Teatrul Karov din Tel Aviv, „Haide!”, demonstrații de dansuri populare românești susținute de membri ai Ansamblului Păunița.

Alături de partenerii de proiect, ICR Tel Aviv a fost prezent și printr-un stand de informare, unde au fost oferite materiale de interes general, au fost prezentate, de asemenea, activităţile şi evenimentele organizate de ICR Tel Aviv, au fost distribuite materiale de promovare și materiale turistice.

Ceremonia oficială a evenimentului Toamna românească la Zikhron Ya'akov a fost deschisă de primarul orașului, Ziv Deshe, care a subliniat importanța schimburilor culturale dintre România și Israel și și-a exprimat dorința continuării acestei colaborări în vederea păstrării patrimoniului cultural și istoric al localității.

Vicepreședintele Institutului Cultural Român de la București, Krizbai Béla Dan, a transmis publicului prezent salutul conducerii ICR, evocând memoria primilor pionieri români sosiți la Zikhron Ya'akov și a inspirației istorice oferite de cuvintele lui Theodor Herzl „dacă există determinare și hotărâre, puteți; nimic nu este imposibil”.

Martin Ladislau Salamon, directorul ICR Tel Aviv, a adresat mulțumiri partenerilor de proiect pentru colaborare și a accentuat importanța conservării esenței românești care stă la baza acestui oraș istoric. Totodată, acesta a accentuat dubla aniversare a anului în curs, Centenarul României moderne și 70 de ani de neîntrerupte relații diplomatice româno-israeliene.

Programul ceremoniei s-a încheiat cu intervenția președintelui AMIR, Micha Harish, care a menționat contribuția semnificativă a alialei românești la fondarea statului Israel, alături de celelalte valuri de alia aflate la baza istoriei moderne a acestei țări.

Strada pietonală a orașului Zikhron Ya'akov s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru miile de persoane sosite din toate colțurile Israelului pentru sărbătoarea culturii române.